В столичния "Средец" не позволиха събаряне на старинна сграда (СНИМКИ)

photo_library
 • В столичния "Средец" не позволиха събаряне на старинна сграда

  Снимка: Фейсбук

 • В столичния "Средец" не позволиха събаряне на старинна сграда

  Снимка: Фейсбук

В сградата на ул. Хан Крум 23 е детска градина, а от района са кандидатствали с проект за финнасиране на ремонт

Още една старинна сграда в София е спасена от разрушение и най терена на изникне нова лъскава сграда. Зданието е на ул. Граф Игнатиев 46, собствениците наскоро поискали становище за събаряне. Това съобщи кметът на централния софийски район Трайчо Трайков.

Поради лошото ѝ състояние стопаните поискали да я съборят, но срещнали отпор от районната администрация. "От района дадохме становище за възстановяване", категоричен е Трайков.

Вчера главният архитект Здравко Здравков представи предложения за промяна на статута на старинни сгради в центъра на София, така че да бъдат запазени и да не се разрушават, каквито намерения имат повечето от собствениците. 

"Кварталът между ул. Раковски, ул. Граф Игнатиев и бул. Патриарх Евтимий, в центъра, на който са т. н. малки пет кьошета, е един от най-чаровните и запазили автентичния си вид, в целия град. Затова съм доволен, че това е първата зона, която е на път да се сдобие с режими за опазване, след повече от година работа на експерти от НАГ и НИНКН", коментира кметът на район "Средеца".

Предложенията са внесени в Министерство на културата и се очаква да бъдат разгледани и на Експертен съвет. Давайки статут на недвижима културнна ценност старите сгради в София ще получат защита от разруха и събаряне.

"Проблемът е, че при сегашното положение, във всеки отделен случай на инвестиционни намерения е възможно да се получи колизия между теоретично допустимите намеси и реалния ефект върху облика на мястото, който може да е неприемлив (сещам се за случая с къщата на Радославов на ул. Ангел Кънчев). Затова по-добре е предварително да е ясно какво може и какво не за целия квартал, вместо да се гасят периодично пламващи пожари, а и да няма излъгани очаквания. Приветствам намерението на главния архитект на Столична община, този подход да се разшири и към други части на града, чийто облик искаме да запазим", написа в социалната мрежа Трайков.

Конкретно за зоната около малките пет кьошета се предвижда довършването на процедурата за даване на статут на 4 сгради, започнала още през 70-те, но недовършена и връщането на статута на 7 сгради, на които е бил отнет,какъвто беше и случаят с ликвидираната Двойна къща на бул. Васил Левски.

В предложенията за защита на сградите е и тази на ул. Хан Крум 23. В момента там е детска ясла и за която в район Средец направиха конструктивно обследване и вече са кандидатствали с проект за финансиране на укрепването ѝ, припомня Трайчо Трайков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС гласува сградата на ул. "Цар Иван Асен II" да стане детска гр......

Сградата на ул Цар Иван Асен II (бивш ресторант и преди това посолство - на снимката) ще бъде преустроена във филиал на ...

Прочети още keyboard_arrow_right