Възстановяват сградата на ресторант "Синият лъв" в София

-

Снимка: Facebook

Одобрено е финансирането на проекта за укрепване и възстановяване на сградата на ресторант "Синият лъв" на ул Иван Вазов 6. Това съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Финансирането на ремонта ще бъде по програма „Културно наследство“ на Столична община, която поема изцяло обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж. Програмата и ще поеме и разходите по авторски надзор на проектантите по време на строителството.

Емблематичният ресторант в центъра на София беше място за срещи и разговори на политици през 90-те. През 30-те години в нея се е помещавал Якобинският клуб, преди 1990-та е клуб на активните борци против фашизма и капитализма, а през 90-те се превръща и в новия „клуб на демокрацията“.

Предложението за финансиране на проектирането и друга документация не включва пари за строителномонтажни работи, но позволява да се направи прогрес за десетки хиляди лева, с които иначе района не разполага, подчерта Трайчо Трайков.

"Това ми даде повод пак да успокоя, че сградата ще си остане там, където е", отбеляза кметът на района, като добави, че още две сгради от "Средец" са одобрени - на ул Леге и на ул Паренсов.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Димитър Коцев - Шошо и Яна Борисова гостуват на отворените срещи-......

Продължават отворените срещи-беседи между артисти/интелектуалци и публиката, организирани от район "Средец", съобщават о...

Прочети още keyboard_arrow_right