ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, разрешителното е само за изкоп

ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, раз

Снимка: Столица.bg

На 11 юни е сезирана ВАП, с предложение да протестира издадените разрешения за строеж като нищожни

Още дълго време, 5, 10 или 100 години, може да си стои затворен участъкът на ул. "Осми декември" в Студентски град и това предвещава огромният 30-метров изкоп, заради който отсечката е затворена вече 8 месеца.

След сигнали на граждани и питането на инфлуенсъра Любомир Жечев в изборния 11 юли към политически лидери, от ДНСК днес изпратиха имейл до медиите с резултатите от извършената проверка.

Оказва се, че обектът има разрешително за изкоп, но не и за сграда, а също така е представен инвестиционен проект, но не и проект за изпълнение. Тоест след завършване на изкопа, ако не бъде представен и одобрен порект, обектът може да си соти незавършен, заграден със затворена улица още много години. А разрешителните за строеж са двете, тъй като терените са два, един до друг, уточниха от ДНСК.

Столична община е сезирала прокуратурата за опасния 30-метров изкоп в Студентски град в София

Според ЗУТ имало изключение, в което се изполва тази процедура - първо разрешително за изкоп, но само когато теренът попада в хипотезата за археологическа зони, където могат да бъдат открити артефакти, обясниха пред Столица.bg ДНСК.

И тъй като този обект не е в тази хипотеза не е ясно, защо е разрешено да се прави изкоп, след като няма проект и този изкоп не е самостоятелен обект, според инвестиционните намериния.  ОТ РДНСК са извършили проверка на строеж “Укрепване на изкоп и изкопни работи“, находящ се в УПИ І-5448, 5449 и ІІ-5448, който е точно между известната спортна зала "Бонсист" и улица "Осми декември".

Намеренията са там да се издигне гигантска сграда „за жилищно строителство, магазини, офиси, обществено обслужване, медицински център, учебен център, подземни гаражи и трафопост“ в кв. 170а по плана на гр. София, район „Студентски град“, с административен адрес: гр. София, район „Студентски“ СО, ул. „8 декември“.

"В хода на проверката, която е назначена с писмо на началника на ДНСК от 9 юни 2021 г., бе установено свличане на земни маси в изкоп с дължина около 25 – 30 м. заедно със строителната ограда и част от тротоара по ул. „8 декември“. Съставен е констативен акт и е издадена заповед №ДК-09-С-1/13.01.2021 г., с която е спряно изпълнението на всички видове строително монтажни работи на строежа, с изключение на дейностите за незабавно обезопасяване на строежа и укрепителните мерки, предписани от квалифицирано правоспособно техническо лице, с оглед локализиране на аварията и недопускане на увреждане на трети лица и съседни имоти", съобщават от ДНСК.

Става ясно, че вече има одобрени преработки по реда на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ от главния архитект на Столична община и са предприети мерки по локализиране на аварията.

От установените нарушения на виновните лица са издадени наказателни постановления и са наложени глоби. Със същата заповед е наредено „незабавно да бъдат предприети действия по преработка на инвестиционните проекти, така, че да не се засягат имоти общинска собственост, какъвто е улицата и тротоара.

"До настоящия момент не са установени действия в тази посока. С няколко писма от м. юни ДНСК е изискала изпълнението на горното от главния архитект на СО и от Възложителят на строежа", категорични са от ДНСК.

"При извършените от служителите на РДНСК София проверки е установено, че издадените от главния архитект две разрешения за строеж не са издадени в условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона касаеща издаването на разрешения за строеж за отделни етапи, се изисква те да могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Разрешеното изпълнение на изкопи не представлява самостоятелен строеж по смисъла на §5, т. 38 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ. Разрешаването на изкопи и укрепителни работи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва", коментират от ДНСК.

След извършената проверка от ДНСК сезират ВАП на 11 юни 2021г. с предложение да протестира издадените от главния архитект на Столична община разрешения за строеж като нищожни.

Както е известно опасният изкоп можеше да предизвика срутване, което да засегне пътното платно и да стане трагедия. Улица "Осми декември" е сред най-натоварените в Студентски град, тъй като е една от входно изходните артерии от Младост и Дървеница.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Изземват принудително конете, обикалящи из кв. Дървеница...

Екип на столичния район „Студентски“ започва процедура за принудително изземване на стадото свободно движещи...

Прочети още keyboard_arrow_right