ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, разрешителното е само за изкоп

ДНСК: Строежът, затворил ул. "Осми декември" в Студентски няма проект, раз

Снимка: Столица.bg

На 11 юни е сезирана ВАП, с предложение да протестира издадените разрешения за строеж като нищожни

Още дълго време, 5, 10 или 100 години, може да си стои затворен участъкът на ул. "Осми декември" в Студентски град и това предвещава огромният 30-метров изкоп, заради който отсечката е затворена вече 8 месеца.

След сигнали на граждани и питането на инфлуенсъра Любомир Жечев в изборния 11 юли към политически лидери, от ДНСК днес изпратиха имейл до медиите с резултатите от извършената проверка.

Оказва се, че обектът има разрешително за изкоп, но не и за сграда, а също така е представен инвестиционен проект, но не и проект за изпълнение. Тоест след завършване на изкопа, ако не бъде представен и одобрен порект, обектът може да си соти незавършен, заграден със затворена улица още много години. А разрешителните за строеж са двете, тъй като терените са два, един до друг, уточниха от ДНСК.

Столична община е сезирала прокуратурата за опасния 30-метров изкоп в Студентски град в София

Според ЗУТ имало изключение, в което се изполва тази процедура - първо разрешително за изкоп, но само когато теренът попада в хипотезата за археологическа зони, където могат да бъдат открити артефакти, обясниха пред Столица.bg ДНСК.

И тъй като този обект не е в тази хипотеза не е ясно, защо е разрешено да се прави изкоп, след като няма проект и този изкоп не е самостоятелен обект, според инвестиционните намериния.  ОТ РДНСК са извършили проверка на строеж “Укрепване на изкоп и изкопни работи“, находящ се в УПИ І-5448, 5449 и ІІ-5448, който е точно между известната спортна зала "Бонсист" и улица "Осми декември".

Намеренията са там да се издигне гигантска сграда „за жилищно строителство, магазини, офиси, обществено обслужване, медицински център, учебен център, подземни гаражи и трафопост“ в кв. 170а по плана на гр. София, район „Студентски град“, с административен адрес: гр. София, район „Студентски“ СО, ул. „8 декември“.

"В хода на проверката, която е назначена с писмо на началника на ДНСК от 9 юни 2021 г., бе установено свличане на земни маси в изкоп с дължина около 25 – 30 м. заедно със строителната ограда и част от тротоара по ул. „8 декември“. Съставен е констативен акт и е издадена заповед №ДК-09-С-1/13.01.2021 г., с която е спряно изпълнението на всички видове строително монтажни работи на строежа, с изключение на дейностите за незабавно обезопасяване на строежа и укрепителните мерки, предписани от квалифицирано правоспособно техническо лице, с оглед локализиране на аварията и недопускане на увреждане на трети лица и съседни имоти", съобщават от ДНСК.

Става ясно, че вече има одобрени преработки по реда на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ от главния архитект на Столична община и са предприети мерки по локализиране на аварията.

От установените нарушения на виновните лица са издадени наказателни постановления и са наложени глоби. Със същата заповед е наредено „незабавно да бъдат предприети действия по преработка на инвестиционните проекти, така, че да не се засягат имоти общинска собственост, какъвто е улицата и тротоара.

"До настоящия момент не са установени действия в тази посока. С няколко писма от м. юни ДНСК е изискала изпълнението на горното от главния архитект на СО и от Възложителят на строежа", категорични са от ДНСК.

"При извършените от служителите на РДНСК София проверки е установено, че издадените от главния архитект две разрешения за строеж не са издадени в условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона касаеща издаването на разрешения за строеж за отделни етапи, се изисква те да могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Разрешеното изпълнение на изкопи не представлява самостоятелен строеж по смисъла на §5, т. 38 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ. Разрешаването на изкопи и укрепителни работи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва", коментират от ДНСК.

След извършената проверка от ДНСК сезират ВАП на 11 юни 2021г. с предложение да протестира издадените от главния архитект на Столична община разрешения за строеж като нищожни.

Както е известно опасният изкоп можеше да предизвика срутване, което да засегне пътното платно и да стане трагедия. Улица "Осми декември" е сред най-натоварените в Студентски град, тъй като е една от входно изходните артерии от Младост и Дървеница.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 820 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 948 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Деца от район Студентски се „разходиха“ из историята на София (СН......

Третокласници от две столични училища - 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“, гостуваха...

Прочети още keyboard_arrow_right