Кметът на Студентски пред Столица.bg: Болното ми място е парк "Въртопо"

Кметът на Студентски пред Столица.bg: Болното ми място е парк "Въртопо"

Снимка: Столица.bg

Сред належащите промени в района е въвеждане на зона за почасово платено паркиране за Студентски град и Мусагеница, сподели Петко Горанов

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район "Студентски" Петко Горанов признава за надеждата си да се завърши парк "Въртопо" с приключване на процедурите по отчуждаване, за строителството на детски градини и училище в района, за намерението да се въведе ред с въвеждане на платено паркиране в Студентски град и "Мусагеница", както и продължаващите инвестиционните намерения в района и "Малинова долина". Гордее се с приключения ремонт на детска градина, наследен от предшественика си Димитър Дилчев. "Тук имаме приемственост", казва Петко Горанов за район "Студентски".

- Господин Горанов, кой е новият, значим обект в район Студентски през 2020 г.?

- Кой обект е „значим“? За много хора значима е пейката, поставена пред входа, в който живеят.
От гледна точка на размера на инвестицията, значим обект е този, който надхвърля някаква финансова рамка, да речем 1 млн. лв. Имаме значими обекти и по двата показателя.
По първия обектите са десетки, няма да бъде преувеличено, ако се назоват и като стотици. Нямам предвид само пейките, разбира се. По втория показател – прави се инвестиция за 4 млн. лв. в детска градина № 16 „Приказен свят“ в Студентски град, с разширение за 4 групи. Това е проект, започнат от моя предшественик Димитър Дилчев, който ще завърши тази година и ще се приемат деца през септември т. г. Тук имаме приемственост.

- Какви затруднения и на кой обект имахте през изминалата година?

- Нямахме затруднения през 2020 г. Всъщност, имахме. Район „Студентски“ получи 236 хил. лв. по т. нар. неофициално „програма за влизане в кварталите“. Първата част от реализацията на тази сума беше замислена като облекчаване на трафика при пътната връзка на две училища – държавно и частно в кв. „Младост 1-Муагеница“, чрез изграждане на паркинг на принципа „драйв-ин“. Това срещна организирана съпротива от хора, които се чувстват „стопани“ на тази територия и ни спретнаха протест. Разбира се, бяхме очи в очи с хората – главния инженер, главния архитект и аз. Не успяхме да ги убедим на улицата в добрите си намерения. Хората първо се подписваха в подписка „срещу частния паркинг, който след 1 година ще стане високоетажен жилищен блок“, а след това или си тръгваха, или идваха да ни изкажат „благословията си“. В резултат на тази нереализирана инвестиция, в съседния кв. „Дървеница“ на мястото на три кални и отблъскващи терени, вместо два паркинга, бяха изградени три.

- Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район?

- Прави се едно разширение на детска градина, за което вече споменах, и уверявам ви, това не е никак малко като нов капацитет и като нова инвестиция.

- Кога ще бъдат готови градините и за колко групи са?

- Ако визирате програмата на МОН за изграждани или пристрояване на детски градини и училища, район „Студентски“ като част от Столична община присъства сериозно в нея.
На първо място отбелязвам проекта в кв. 49, „Малинова долина“, за нова детска градина с капацитет 15 групи, 6.5 млн. лв. На второ място проектът за ново начално училище в кв .20, „Студентски град“, за 400 ученици, 5 млн. лв. На трето място пристрояване на детска ясла № 69, „Студентски град“, с разширяване за 2 нови яслени групи, общо за 1.5 млн. лв.

- Кой от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада в район Студентски, започнало ли е строителството и кога трябва да е готов?

- Да, има такъв проект при нас – кръговото движение при булевардите „Св. Климент Охридски“ и „Андрей Ляпчев“. Влачи се от много време. Има решение за финансиране от 2013 г., доколкото ми е известно. Имало е проблем с отчуждителните процедури, но основното е липсата на активно отношение към проблема. Аз подходих сериозно като новоизбран районен кмет през 2019 г. и обектът беше готов за реализация през пролетта на 2020 г. До есента придобивката за цяла София, а аз бих казал - и за страната, изглеждаше напълно реалистична. Беше изключително разочароващо да научим от един почти анонимен чиновник на Столична община, чрез сутрешния блок на една телевизия, че строителството на това кръстовище с кръгово движение ще се реализира през 2021 г.
В обявената капиталова програма на Столична община за 2021 г. обаче, този обект отново отсъстваше. Моята политическа сила – „Демократична България“, го включи в протестната си декларация.
При онлайн презентацията на бюджета за 2021 г., този обект беше споменат от ресорния зам.- кмет по инвестиции и строителство, но не като елемент на капиталовата програма, а като основен ремонт на улици и булеварди. Нас, гражданите, не ни интересува по коя бюджетна класификация ще се появи това кръгово кръстовище. Важното е да го има. Не ми се ще да вярвам, че въпросът се диктува от политически съображения. Бюджетът е един за всички.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 в развитието на район Студентски?

- Първият диагностициран беше кметът в самото начало на ноемврийския взрив на вируса. Още на следващия ден бяха направени пълни ПСР-тестове на всички и излязоха още 13 положителни резултата. Предприехме редуциране на присъствената работа – по един човек в кабинет. Останалото го бяхме направили преди това с онлайн приемно време и оперативки.

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация?

- Всякакъв вид заявления и сигнали могат да се подават на официално обявения е-адрес на района - rajon@studentski-so.org. Всички отговорни служители и експерти разполагат с е-подпис, преносимо служебно устройство и VPN достъп. Въведохме първоначално Zoom, но впоследствие го заменихме с Microsoft Teams.

- Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.?

- Разбирам въпроса Ви като „Какво от планираното през предходната година, не успяхте да реализирате?“. Ние, новоизбраните районни кметове, нямахме предходна година. През 2020 г. аз действах по интуиция и по очертаните приоритети от Столична община за реализация на паркинги и нови детски градини. Доволен съм от свършеното през годината. Направихме реорганизация на администрацията – приемственост и нови лица. Нов мощен фактор за промяна на градската микросреда в лицето на нашето звено „Зелена система“ и неговия ръководител, който без преувеличение, се раздава денонощно в работата си. Има три нови паркинга в района на места, които от години са кални и неугледни. Имаме програма за строителство на нови детски градини и училища.

- Кое е най-належащото в момента, което трбява да се направи вашия район и причината за забавяне?

- В конспективен ред- въвеждане на зона за почасово платено паркиране за Студентски град и Мусагеница. Както е известно, това се прави след обществено обсъждане. Изграждане на поне 3 нови улици в кв. „Дървеница“, реконструкция на ул. „21-ви век“ в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“.
Забавя ни централизацията в столичното управление. Ние, районите, не сме дори самостоятелни юридически лица.

- В кои квартали има желание за строителство?

- Район „Студентски“ е една от активните строителни площадки на София, най-вече заради нововъзникващия квартал „Малинова долина“. Това води до неизбежни инфраструктурни проблеми. Настоящите жители на този квартал трябва да приемат, че още немалко време ще бъдат съпътствани от неудобствата, свързани с движението на строителна механизация в близост до техните домове и лошото качество на пътната настилка в този все още неизграден квартал. Това не значи, че ние няма да правим нищо за намаляване на тези неудобства. Тъкмо обратното.

- Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми на инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове?

- Сериозно ли ме питате? Добре, отговарям – бюджетът на София за 2021 г. няма да е достатъчен за решаването проблеми на инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове в район „Студентски“.

- Има ли в район Студентски нов парк или облагородено зелено пространство?

- О, сега сложихте пръст в раната ми! В район „Студентски“ е разположена част от парка „Въртопо“, едно божествено място в подножието на Витоша … При нас в този парк има 1 млн. кв. м частни имоти и едва 300 хил. кв.м. общински имоти. Няма официална политика и действия за уреждане на въпроса, включително и след решението на Конституционния съд за отмяна на 15-годишния срок, през което местната власт трябва да вземе решение за реда за придобиване на частните имоти в местата, определени по общ устройствен план за паркове.
Този въпрос, заедно с въпроса за неестествената централизация в управлението на столичния град, чакат своя отговор.

- Какво предстои през 2021 г.?

- Проектиране на нови улици и финансиране на изграждането им от Столична община. Стартиране на строителството на новата детска градина в „Малинова долина“ и дай Боже, на училището в Студентски град.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Такъв въпрос не е разглеждан от ръководството на район „Студентски“

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?

- Състоянието им е задоволително. Няма спирки, които са на стопанисване от район „Студентски“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 800 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 924 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Паяк разчисти Студентски град (СНИМКИ)...

Репатриращ автомобил разчисти за пореден път неправилно паркирани коли в ж.к. „Студентски град“, видя Столиц...

Прочети още keyboard_arrow_right