Ново училище за 573 ученици ще има в „Студентски град“

-

Снимка: Google

Министерски съвет даде зелена светлина на решението на Столичен общински съвет (СОС) за придобиване собствеността на терен за училище в ж.к. "Студентски град" в София, съобщават от район "Студентски". Столична община има срок от 5 г. да реализира възможността за изграждане и откриване на основно общинско училище.

С решението си МС прехвърля безвъзмездно имот на ул. „Д-р Йордан Йосифов“ в ж.к. „Студентски град“ на Столична община за изграждането на ново училище, от каквото има голяма нужда. Имотът е с площ от 4,6 дка и е предназначен за изграждане на основно общинско училище. Съгласно изработеното от района задание за проектиране, капацитетът на училището следва да бъде за 573 ученици, разпределени в 24 паралелки. В рамките на целия имот се предвижда училищен двор, обезпечаващ дейности и мерки за благоустрояване и осигуряване на площадки за спортни игри на открито. Предвижда се и изграждането на учебен корпус за учебно-възпитателна работа за учениците от различните етапи на обучение.

В училищния двор се предвиждат площадки и съоръжения за спорт на открито: футболно игрище с минимални размери 21 м / 42 м, смесени волейболни/баскетболни игрища 17 / 28 м, писта за дълго бягане, площи за тенис маси, фитнес на открито и др. съоръжения. Също така ще се изградят озеленени площи (мин. 20 на сто от площта на имота), алейна мрежа и кътове за отдих (площи за рекреация), които могат да се интегрират с озеленените площи, места за паркиране на МПС и велосипеди, ведно с площите за транспортно-комуникационно обезпечаване на сградата (обслужващи и противопожарни пътища, стопански двор и др.).

Предстои започване на процедура по премахване на недовършения строеж от 80-те години за някогашната модна къща „Рила“, който в момента е върху имота. Следва също да се възложат обществени поръчки за проектиране и изграждане на училището“, обясни Петко Горанов – кмет на СО-район „Студентски“.

Обектът беше одобрен като предложение по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022“ със сумата от 5 000 000 лв., но не се реализира поради забавяне именно на това решение. Предстои разкриването на ново финансиране.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на район Студентски пред Столица.bg: Обширни терени публич......

 "Демократична България" се отказа от един кметовете си - Петко Горанов, който през 2019 г. "превзе" столичния райо...

Прочети още keyboard_arrow_right