Проектът е одобрен, чака се финансирането от МОН за първия модерен кампус в Студентски град (СНИМКИ)

photo_library
 • Кампус в Студентски град

  Снимка: Фейсбук

 • Кампус в Студентски град

  Снимка: Столица.bg

 • Кампус в Студентски град

  Снимка: Столица.bg

Първият кампус, по западен модел, в Студентски град ще бъде реализиран през 2020 г., научи Столица.bg. Идейният проект вече е одобрен. Очаква се до средата на следващата година да бъде осигурено финансирането на строителството от Министерство на образованието и науката.

Най-трудното вече мина - идеята, идейния проект и убеждаването на ВУЗ-овете, че това моделът, по който трябва да се обособят зоните в Студентски град. Това ще даде възможност за ред и решаването на много от проблемите на студентите, коментираха пред Столица.bg запознати с проекта.

След осигуряване на финансирането ще се пусне обществена поръчка за избор на изпълнител. Оказа се, че в Студентски град има терени, които по същия модел могат да бъдат превърнати в модерни и красиви студентски кампуси.

Проектът на първия такъв е изготвен в партньорство и с финансиране от Министерството на образованието и науката. Той ще обхваща от 1 до 4 блок - общежитията на Минно-геоложкия и Техническия университет.

Проектът предвижда изграждане на зони за активен и пасивен отдих, спорт, места за паркиране, алеи и озеленяване, места за срещи и събития на учащите се. Целта е да се обособи затворен комплекс с общежития, в който да се осигури необходимият комфорт и спокойствие на студентите.

С изграждането на първия кампус ще се постави и началото на решаването на проблема с паркирането, защото е предвиден двуетажен паркинг за 140 автомобила. Очаква се този пилотен проект да се превърне в работещ модел за стопанисване и урегулиране на зоните около студентските общежития, като се постигне успокояването им в транспортно и търговско отношение, коментираха пред Столица.bg от район Студентски.

 

  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Опожариха две коли в Студентски град, оставили и надпис...

Два автомобила са напълно опожарени тази нощ пред жилищна кооперация в Студентски град. От записа на камерите на съседна...

Прочети още keyboard_arrow_right