Румънец почисти в столичния "Студентски град"

-

Снимка: Facebook

Габриел Християнович е румънски гражданин, който живее в Лондон, но пътува редовно до България. От около седмица той чисти терени в Студентски град в столицата и се опитва да приобщи към каузата си хората, които живеят наблизо.

Мъжът е женен за българка, а едно от децата на двойката се нуждае от физиотерапия. Докато чака детето си да излезе от процедури, в продължение на седмица, по 1-2 часа на ден Християнович почиства площите в близост до ул. "8 декември" и медицинския център за деца с проблеми в развитието. Направило му впечатление, че зелените площи в района са неподдържани, замърсени и частично превърнати в паркинг и нерегламентирано сметище. "По мои сметки има около половин хектар и съм доволен, че успях да го почистя", разказва той, като допълва, че му се иска хората, които живеят в Студентския град в София, да видят свършеното и да поддържат чист парка. 

"Бях много изморен, имаше много боклук, опитах се да спирам хора да ми помогнат, студенти. Първите не искаха да ми помогнат, но втора група дойдоха. Бяхме 5-6 мъже, те ми помогнаха да изхвърлим боклука", разказва Габриел пред БНР. 

Анета Савова от Столичния инспекторат пояснява, че инспекторатът има правомощия да съставя констативен протокол, за да установи замърсяването, а след като се установи кой е собственикът на имота, се дава предписание за неговото почистване. Следва акт за административно нарушение, ако терените не бъдат почистени.

Кметът на район "Студентски" Петко Горанов уточни, че става дума за терен със смесена собственост – държавна и общинска.

"Студентски град е едно твърде неуредено място, с наличието на обширни територии публична държавна собственост. Те трябва да бъдат припознати като такива от държавата и тя да започне да се грижи за тях. Преливането от публична държавна собственост в общинска собственост прави нещата малко трудни за следене. Няма ясно отграничаване на държавната от общинската собственост", коментира районният кмет.

В Румъния с граждански действия и инициатива е била построена детска болница на стойност 30 млн. евро, разказва Габриел Хистиянович, като допълва, че доброволческата дейност в страната не е рядкост и не учудва никого. "Не държавата, ние сме отговорни", категоричен е той.

"Ще се върна през лятото и ако видя, че някой се е грижил за парковете и ги е почистил, това ще ми даде сила и надежда да продължа и да доведа още доброволци с мен", казва още той.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Как в столичния "Мусагеница" окосиха половин ливада...

За странен случай на полуокосена зелена площ между блоковете в столичния квартал "Мусагеница" разказа председателят на С...

Прочети още keyboard_arrow_right