Кметът на Средец подкрепи арх. Здравков за съхранението на къщата на Гешов

Кметът на Средец подкрепи арх. Здравков за съхранението на къщата на Гешов

Снимки: район Средец

Надявам се обществения интерес да бъде защитен, без надстрояване и запазване на автентичността, заяви Трайчо Трайков

Кметът на район Средец Трайчо Трайков подкрепя инициираната от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков процедура за изменение на съществуващия застроителен план за къщата на Гешов.

На профила си във фейсбук Трайков изразява ясна позиция относно застроителния план, според който се предвижда бутафорно интегриране на сградата архитектурно-строителен художествен паметник от местно значение в обема на нова седем етажна сграда и почти цялостно застрояване на имота за сметка на съществуващата растителност.

Становището си той е изпратил до Министерство на културата. "Надявам се обществения интерес да бъде защитен като сградата бъде потвърдена в бъдещия служебно изработен план без да се предвижда надстрояване с цел запазване в максимална степен на нейната автентичност", коментира кметът на централния столичен район Средец, на чиято територия е архитектурната забелижетелност, но в момента руина.

Трайчо Трайков за пореден път призовава отговорните институции да вземат мерки според техните правомощия за запазване на сградата. От местната администрация многократно са уводомявали Постоянно действащата комисия за НКЦ при Столична община – писма с изх. номер РСЦ16-ТД26-216-[6]/ 25.07.2017г., РСЦ18-ВК08-410/ 27.02.2018г., РСЦ18-КЦ51-298/ 10.08.2018г., РСЦ19-КЦ51-386/ 06.08.2019г.

До момента обаче не е получена информация за предприети действия и дадени указания от Министерство на културата във връзка със Закона за културно наследство.

"Време е да бъде даден ясен сигнал, че извършените през последните десетилетия умишлени увреждания на културни паметници с цел тяхното разрушаване не може да продължават. Собствениците на имота през годините са показали своята незаинтересованост и недопустима безстопанственост, която доведе до критичното състояние на обекта в момента", коментира Трайков.

Той настоява да бъдат взети спешни мерки за съхраняване на сградата докато траят процедурите по изменение на застроителния план, за да не се стигне до ситуация, в която и тази ценна от историческа гледна точка сграда е безвъзвратно загубена.

"Апелирам за инициирането на спешни законови промени, които да гарантират опазването на културно историческото наследство и недопускане на подобни патови ситуации в бъдеще", казва районният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 173 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (27%, 119 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 444 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глобиха търговец за смесване на отпадъци на бул. Витоша...

Инспектори от столичния район "Триадица" санкционираха собственик на търговски обект за смесване на биоразградими отпадъ...

Прочети още keyboard_arrow_right