Кметът на "Триадица" пред Столица.bg: За първи път в София ще бъде въведената “Зона 30“ - в "Манастирски ливади"

Кметът на "Триадица" пред Столица.bg: За първи път в София ще бъде въведена

Снимка: район Триадица

Пандемията не ни спря, продължаваме да представяме нови проекти за ремонти и изграждане на уличната мрежа в Столична община

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Триадица" Димитър Божилов разказва за предизвикателството да се работи в условията на епидемия, за непрекъснатат връзка с гражданите, за първата в София "Зона 30" и за новите детски градини.  Районният кмет признава за добрата комуникация и работа с голямата - Столична община и въпреки трудните времена на COVID-19 не спира да планира нови проекти и да се бори за финансиране. Днес кметът Иван Божилов бе изслушан в Комисията по архитектура и градоустройсво на СОС за незаконния кабел, захранващ незаконен павилион на бул. "Ив. Евст. Гешов", който уби 16-годишният Людмил.

 - Какво е, г-н Божилов, да си кмет в условията за тежка борба с разпространението на COVID-19, в година, белязана от изолация, лишения, липса на културен и социален живот?

- Пандемията е предизвикателство за всички. Районната администрация не прави изключение и не ни беше лесно - нито от служебна, нито от човешка гледна точка. Наред с отговорностите, които имахме  - да съхраним и защитим здравето на жителите на Триадица, рутинната работа не спря и не престанахме да обслужваме административно населението и бизнеса в нашия район. Макар и да не е много популярно, трябва да призная, че чиновниците също са хора, с техните страхове за себе си и за семействата си, поради което мога само да се гордея с екипа си, който превъзмогна с разум и немалка доза смелост стреса и психологическите рискове, които съпътстват разпространението на коварното заболяване. Мисля, че този период е изключителен тест за човечност, не само за администрацията, но и за цялото общество - своеобразен житейски изпит, с който поне засега считам, че се справяме добре.
Районната администрация постоянно дискутира с хората и представя на вниманието на Столична община своите проекти за ремонтиране и изграждане на улици, тротоари, някои от които иновативни. Доколко е възможна тяхната практическа реализация?

- Очевидно, че и при извънредно положение и при епидемията от COVID-19 в район "Триадица" работата не е спирала, какви проекти реализирахте през идминалата година?

- Всеки добър проект или идея трябва да се осъществи с пари. Бюджетната ни издръжка зависи изцяло от преценката на Столична община и нашата активност. Ето защо, целта ни е да информираме цялата общественост и органите, от които зависи нашето финансиране за конкретните ни проекти, които всъщност са мотивирани изцяло от исканията на гражданите. В частта, касаеща ремонтите и изграждането на уличната мрежа сме представили редица важни за нас и жителите на района обекти, които имат нужда от финансиране- основен ремонт на ул. „Деян Белишки“, ул.„Ген. Кирил Ботев“, ул.„Нишава“, ул.„Уилям Гладстон“, ул.„Солунска“, или изграждане на изцяло нови трасета- улицата между ул.„Дедеагач“ и „Майор Първан Тошев“, голямата ул. „Костенски водопад“, ул.„Флора“ и може би почти всички улични трасета в кв. „Кръстова вада“- дълго неглижирана част от района, оставена единствено на благоволението на инвеститорите - там положението е най-тежко, защото започнахме почти от нула.

- Неотчуждените частни имоти често са пречка за изграждането на улици. Как се справя районната администрация с този проблем?

- Този проблем е характерен за развиващите се части на района - кварталите „Манастирски ливади- изток“ и „Кръстова вада“. Тъй като отчуждителните процедури често са тромави и изискват много време, проведохме редица срещи с частни собственици на парцели, които попадат в уличните трасета. В разговорите с тях констатирахме готовността на собствениците за изкупуване на тези парчета земя срещу изключително изгодни за общината суми. Вече сме подготвили и изпратили в Столична община доклади за изкупуване, най-вече за улиците, които ще обслужват достъпа до бъдещата детска градина в „Манастирски ливади“- ул.„Флора“, ул.„Васил Стефанов“ и голямата ул.„Костенски водопад“.

- В кв.“Иван Вазов“ след предложение на районната администрация и обществени обсъждания с решение на СОС бе въведен режим за платено паркиране „Зелена зона“. Какво се промени в инфраструктурата на квартала и как бе почувствано от жителите му?

- Общото впечатление е, че кварталът пое глътка въздух. Тротоарите се освободиха от неправилно паркирали или изоставени автомобили. Както всяко нововъведение и в това начинание има пропуски за отстраняване. Успяваме да се справим с подкрепата и активността на гражданите - определени места, които не са били регламентирани като места за платено паркиране, бяха включени в обхвата на „Зелената зона“ или се оптимизираха с нови паркоместа. Такива примери имаме при бл. 27А или по ул. „Балша“. По този начин повишихме броя на местата за паркиране почти двойно- от планирани първоначално около 850, сега имаме над 1300. Напролет очакваме и разчертаването на тези места и монтирането на анти-паркинг колчета, които по проект за 7200 за целия квартал.

- Имате идея за освобождаване на повече паркоместа, както и за бъдещо изграждане на паркинги. С какво започналата процедура по премахване на незаконните гаражи ще помогне за това?

- На първо място се фокусирахме над общинските парцели, отредени за общински паркинги. Такъв пример имаме на ул. „Дедеагач“ срещу бл. 11А, където премахнахме тонове строителни отпадъци и сега там има пространство, което се ползва от десетки автомобили, които вече не паркират по тротоарите. Премахването на незаконните гаражни клетки се съобразява със същите параметри- процедурите, които започнахме при бл. 97 и 98, както и бл. 24 и 25 в кв. „Стрелбище“ имат за цел да облагородим тези пространства и всъщност да осигурим повече места за паркиране. В тези и във всички останали освободени пространства няма да се строи и предназначението няма да се променя- те ще бъдат или общински паркинги или зелени площи.

- Процедурата по премахването на изоставени автомобили в общински терени и зелени площи е доста сложна. Колко паркоместа се освобождават след тяхното премахване?

- Процедурата вече е със скъсени срокове. В случай, че един автомобил е с технически преглед, изтекъл преди три месеца, той може да бъде определен като излязъл от употреба, което впрочем крие и рискове. Убеден съм, че някои чисто житейски хипотези - дълга ваканция на море или отсъствие поради нужда от лечение може да остави някои иначе добросъвестни граждани без автомобилите им. В крайна сметка обаче, нашият фокус е върху сигналите за изоставени моторни превозни средства, които набелязваме сами или по сигнал на граждани. За миналата година сме премахнали над сто изоставени коли, които освобождават място за паркиране или вече не замърсяват околната среда.

- Вземате ли под внимание мнението на хората по основните въпроси, касаещи района. Как тече комуникацията с гражданите и има ли полза от обществените обсъждания?

- Районната администрация трябва да е близо до гражданите. Ето защо ние разширихме комуникационните канали на администрацията и информираме обществеността за всичко важно през нашите интернет-страница, фейсбук-страница и мобилно приложение. Разбира се, засилена е и комуникацията през електронните ни адреси, така че да спестим, когато е възможно, времето и ангажираността на гражданите с едно идване до сградата на районната администрация. И трябва да подчертая нещо важно - мнението на хората е водещо за нас. Имало е случаи, в които съм се съобразявал със становището на общността, което е в противовес с моето собствено, но никога не бих направил компромис със спазването на законността и правилата - живеем в правова държава и законите трябва да се спазват.

- За първи път в София ще бъде въведената т. нар. “Зона 30“ и тя ще е в кв.“Манастирски ливади-изток“. Разкажете ни повече за проекта?

- Нещо важно и полезно за гражданите на тази част от Триадица. Чрез изкуствени неравности и регламентиращи знаци ще въведем зона, в която автомобилите да не могат- съгласно правилата и дори и чрез физически пречки, да превишават скоростта 30 км/ч. По този начин ще повишим нивото на безопасност в този иначе демографски млад квартал, където сме индикирали, че има потенциална опасност от пътни произшествия и риск от чести нарушения на правилата за движение по пътищата. В тази връзка сме организирали дигитално обществено обсъждане, за което благодаря и на колегите от Столична община, които обезпечават технически това мероприятие. То ще се проведе на 22.01.2021г. от 18:00 часа, като дигиталната платформа ще може да бъде домакин на 1000 души от квартала, които ще може да изкажат своето мнение в безопасна за всички среда.

- Избран бе изпълнител за ремонта на бившата малка зала „Триадица“ в „Гоце Делчев“ и превръщането й в две яслени групи, в чисто нова сграда в „Стрелбище“ ще бъдат настанени две яслени и две градински групи. Предстои и разширяването с пристройки на 35 детски ясли, както и на 21 ДГ в кв. „Иван Вазов“. Осъществими ли са тежки важни за района проекти в условията на коронавирус?

- Работата на районната администрация не може да спре заради пандемията. Може да се забави, но не може да спре. Последователно проведохме всички установени в ЗОП процедури и избрахме изпълнители на важни за района проекти - преустройството на малката зала в яслени групи, цялостния ремонт на елинсталацията на ДГ „Звънче“, ремонт на старо и монтаж на ново улично осветление, предстои и възлагане на основен ремонт на покрива на 20-то ИОУ „Тодор Минков“. Трудностите обикновено се състоят във финансирането на тези проекти - то трябва да бъде отпуснато от Столична община, поради което нашите писмени становища и совалки към тази институция са чести.

- В кв.“Манастирски ливади-изток“ продължава строежът на нова детска градина. Докъде стигна изграждането и кога ще може да зарадва първите дечица?

- Строежът е възложен от Столична община, но ние осигуряваме оперативна подкрепа и съдействаме, доколкото е възможно, за бързата реализация на проекта- надявам се това да стане тази есен. Ние приоритизирахме като важна и разумна кампанията за придобиване на частните обекти от улиците, обслужващи бъдещата детска градина- голямата ул.„Костенски водопад“, ул.„Флора“ и ул.„Васил Стефанов“. Това са пътни артерии, които обслужват и ще обслужват целия квартал, така че тяхното изграждане в пълна регулация ще спомогне изключително много за облекчаване на трафика и повиши нивото на пътна безопасност.

- „Триадица“ участва в социални проекти като „Топъл обяд в условията на пандемия“ и „Патронажна грижа“. В какво се състои помощта на района и на колко човека помагате всеки ден?

- Социалните ни проекти ни направиха свидетели на много случаи на всеотдайност и човечност. Организираните от нас посещения за помощ на болни и възрастни хора или доставката до тези жители на Триадица на топла храна ни показа колко е важно да си подаваме ръка в трудните мигове. Достигаме до над 100 души на дневна база, като в проекта „Патронажна грижа“ си партнираме с район „Средец“, с които сформирахме страхотен екип и обменяме често опит и знания, за да бъдем максимално ефективни в работата ни.

- Доколко средствата, предоставяни всяка година от Столична община, са достатъчни за осъществяване на проектите на района, които освен улици, тротоари и детски градини, включват и ремонтиране на мостове, обновяване на детски площадки и спортни игрища?

- Въпреки че имаме прекрасна комуникация с колегите в Столична община, безспорен факт е, че парите, които получаваме, за да реализираме визията си района, а и задълженията ни за поддръжка не достигат. Давам простия пример, че миналата година, в периода на януари и февруари получихме около 100 хил. лв. за спешни ремонти на амортизирани от зимните условия улици и тротоари. Тази година сумата е наполовина. Убеден съм, че може би има финансови мотиви и доводи за това, но гражданите ни адресират с десетки сигнали за сериозни проблеми по уличната мрежа и тротоарите, но няма как да отговорим на тези апели за помощ без бюджет. За съжаление, се налага да приоритизираме едни участъци пред други- говоря за пространствата пред училища, детски градини, болнични заведения. Това поставя квартали като „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади- изток“ в изключително неизгодно положение и нашите усилия за изграждане на нови трасета са насочени натам, надявайки се на съдействие от Столична община.

- Колко дръвчета бяха засадени през изминалата година на територията на района и планирате ли още озеленяване?

- Чрез наши инициативи и през механизма на компенсаторно озеленяване в района бяха засадени стотици дървета. В кварталите „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Манастирски ливади- изток“ бяха посадени дървета, които се наблюдават и поддържат от нашите еколози. Засаждат се и на местата, където са били премахнати такива, в хипотезите на болни или застрашаващи. Аз самият посадих дърво пред читалище „Светлина“ в кв. „Стрелбище“ и считам, че озеленяването на нашия район е един важен и сериозен приоритет, като резултатите от него ще се забелязват все повече в следващите години. Анализирам внимателно всяка преписка за премахване на дървета, като немалко от тях не се одобряват- такива бяха случаите с ясена на ул. „Неофит Рилски“ №7, дърветата в парцела на бившата ботаническа градина в „Манастирски ливади-изток“ и кавака пред бл. 11 в кв.“Стрелбище“, където дори назначих експертна оценка, която показа, че дървото може да бъде съхранено. Природата и зелените площи са богатството на Триадица и ще положа усилия да ги съхраня.

- Господин Божилов, какво се случва след трагичния инцидент на бул.“Акад.Иван Евстатиев Гешов“, при който загина 16-годишно момче?

- Продължаваме да оказваме пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на обстоятелствата, довели до трагичния инцидент. Като администратори и родители сме потресени от нелепата смърт на детето и искаме час по-скоро истината да излезе наяве. Веднага след инцидента направихме и собствена проверка с участието на експерти, която извърши оглед на мястото и сне снимков материал. Главният архитект на района подаде оставка като акт на морал и защита на професионално доказаното си име.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 83 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 246 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 511 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Финално онлайн обсъждане на проекта "Зона 30 "в „Манастирски лива......

Проектът "Зона 30 "в столичния квартал „Манастирски ливади-изток" ще бъде обсъден окончателно онлайн на 16 април. ...

Прочети още keyboard_arrow_right