Кметът на Триадица разказва за административния лабаринт да се подмени улична лампа

Кметът на Триадица разказва за административния лабаринт да се подмени улич

Снимка: Фейсбук

На Димитър Божилов не му харесва оправданието "няма пари" и е твърдо решен да пребори административните спънки

Как се сменя улична лампа по сигнал на граждани и в какъв административен лабиринт попада районният кмет, за да реши проблемът с осветлението по кварталните улици и пред жилищните блокове? За това разказа във фейсбук кметът на столичния район Триадица Димитър Божилов.

Той е възмутен от бавното придвижване на сигналите на граждани, а неговото менние, че няма нищо по нормално от това да бъде осветено пред блокове, градинки и по улици в района. И оправданието винаги е "няма пари".

Ето и разказа на районния кмет:

Уличната лампа пред входа не работи или изобщо не съществува? Дразнещо е. И мен много ме дразни. Ето защо обяснявам какъв е горе-долу пътят на една преписка по такъв тип проблеми.
1. Получаваме сигнала. Районът има договор за изграждане на ново и ремонт на налично осветление, НО не получаваме бюджет за него, въпреки исканията ни. И така- от 2020-та досега. Защото- нямало пари за осветление.
2. Препращаме сигнала към отговорния ресорен зам.-кмет в Столична община и “Улично осветление”. Барем там имат пари.
3. “Улично” връщат чинно писмо до Столична (и до нас в копие) с общо казано следното съдържание: “Да, бяхме на място, има проблем. За да светне тррябва …” и следват около 4-5 реда инженерен речник, който ще спестя на четящите. Дотук добре.
4. Какво следва ли? Нищо. Ако някой мисли иначе- да се разходи вечер из кварталните улици. Защо ли- причината по т.1- нямало пари. Впрочем, поради същата причина от ресорната дирекция звъняли по телефона на колегите в райна да НЕ препращаме сигнали. Или иначе казано-защо да обръщаме внимание на сигналите на хората, като нямаме пари и няма да направим нищо.
За мен това е несериозно и обидно.
И преди да навлезем в полемиката защо органите в една европейска столица се замерят с писма, че нямат пари е редно да си изясним нещо друго.
Осветените публични пространства са това, което различава градовете от горите, паланките и къмпингите. Осветлението е сигурност. Осветлението е безопасност. Осветлението е нещо задължително. И ако твърдиш, че нямаш пари за улично градско осветление, или си забравил на какъв ресор си зам.-кмет, или просто нямаш пари за осветление в Триадица. Конкретно за там.
Аз обаче няма да позволя гражданите на нашия район да бъдат заложници на нечии лични предпочитания. Данъците, които Триадица вкарва в общинската хазна са милиони, а се молим за всеки ремонт и хората се радват като малки деца, когато някое освтително тяло вземе, че блесне.
Това не в окей.
На буквално ежедневна база ще изисквам от ресорното звено в Столична община, по официален път, ремонти по всички сигнали на хората, забатачени по реда на точки от 1 до 4 по-горе, докато не разбера, че всяка крушка по тези лампи е светнала.
И за всеки следващ сигнал- също.
А снимката- тя е от ремонта на тротара на “Орехова гора”- от “Нишава” до “Хайдушка гора”. Вчера от ресора ми отказаха да сменим 8 стълба, монтирани от затворници преди десетилетия, заедно с бетонните плочи, които премахваме и подменяме с плочки.
Защото нямало пари.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 113 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 66 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 602 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължава ремонтът на тротоара на столичната ул. Георги Измирлие......

Продължават ремонтните работи по тротоара на ул. „Георги Измирлиев“ в столичния район „Триадица“...

Прочети още keyboard_arrow_right