Арх. Едрева: Все още сградата на бившия театър „Ренесанс“ може да бъде спасена

-

Снимка: Столица.bg

Една от емблематичните сгради в район „Възраждане“ е тази на бившия театър „Ренесанс“. В последните години тя няколко пъти беше опожарена, последният от които - на 9 ноември 2021 г., припомня БНР.

Законодателството в България не е въвело норми за собствениците, които трябва поддържат сградите си, независимо дали те са паметници на културата или не. Това каза пред БНР арх. Валентина Едрева, която има дългогодишен стаж в Националния институт за паметниците на културата.

„Поради тази причина у нас стана практика, особено сградите, които са паметници на културата да се изоставят, да се палят, да се събарят - много примери можем да посочим, Захарна фабрика, например“, каза арх. Едрева. Има ред изисквания за функциите и реставрацията на сградите, особено когато става въпрос за паметници на културата, коментира тя. Реставрирането на сградите обаче изисква много средства, затова собствениците предпочитат да я съборят и на нейно място да построят нова сграда.

„Нещо, което да носи много повече печалба, какъвто е тук случая. Всички знаем, че там има един проект за 28-етажен хотел и собственикът много отдавна иска да я събори тази сграда“, каза арх. Валентина Едрева.

Въпреки многократните палежи на сградата на бившия театър „Ренесанс“, все още е възможно тя да бъде спасена чрез реставрация. Ако се направи проект за консервационно-реставрационни работи, напълно възможно е сградата да се възстанови, коментира Едрева. В закона обаче липсват норми за подкрепа от държавата или за поощрения към собствениците, които поддържат сградите-паметници на културата. Тя даде за пример френското законодателство, което регламентира държавна подкрепа в размер на до 50% при консервационно-реставрационни работи на сгради - паметници на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Скок на имотите с 30% в столичния „Възраждане“...

Въвеждането на зона за платено паркиране може да увеличи цените на имотите в район „Възраждане“. Това комент...

Прочети още keyboard_arrow_right