Париж помага на София за паметниците на културата

стари сгради

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Опитът на парижкия квартал "Маре" за възстановяване паметниците на културата помага на столичен район да съживи старите сгради. Става дума за "Възраждане", където са концентрирани архитектурните бижута от миналия век, съобщава "Монитор". Двата района са подписали договор за сътрудничество през 2015 година.
До момента своето "възраждане" са дочакали 42 сгради- паметници на културата. Те са реставрирани в автентичния си вид съобразно предписанията на Националния институт за недвижимо културно наследство. По 10 къщи се работи и в момента, на 13 постройки документацията е в процедура.

Със собствениците на старите сгради се работи на няколко фронта. Първо по откриване на проблема, после се тръгва с убеждаване, ако трябва и с административни процедури за махане на нередностите. Просто по закон това е техен ангажимент, обясняват от "Възраждане".

Районната администрация е започнала и програма "Културно наследство". С нея се подпомага направата на проекти за реставриране на стари сгради. От бюджета на общината се отпускат 300 000 лева, а максималният размер на един проект е до 75 000 лева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на Възраждане отчете: Нямаме деца с повторни противообщес......

Няма деца настанени във Възпитателно училищен интернат (ВУИ) и Социално-педагогически интернати (СПИ), както и с повторн...

Прочети още keyboard_arrow_right