Пилотен проект "Хей ръчички" учи децата на жестов език

-

Снимка: Столична община

Стартира пилотният проект на Столична община “Хей ръчички” в 50 ДГ “Зайчето Куики” в район „Възраждане“. Инициативата е на общинския съветник Анна Стойкова и ще се реализира в 14 детски градини в София с Решение на Столичния общински съвет.

Първата образователна среща на децата от трета и четвърта групи на 50 ДГ с жестовия език – езика на глухите хора, беше много емоционална и интересна за тях. Видяха, как чрез жестовия език може да се представи текста, а чрез очите и лицето – емоцията от музиката, която сърцето преживява.  „Вълшебната“ шапка научи децата не само на нови думи, но и как те се изразянат на жестов език.

Анна Стойкова поздрави децата и техните учители и благодари на родителите, които са дали съгласие децата им да се включат в проекта.

„Вярвам, че проектът ще бъде полезен за глухите дечица, който ще усетят, че обществото ни е съпричастно към тях, а чуващите деца ще могат да общуват със своите глухи приятели позитивно и с уважение“ каза Анна Стойкова и подчерта, че този проект е нейна лична кауза.

Тя сподели, че проектът “Хей ръчички” ще помогне на процеса на приобщаване на глухите деца, като се постигне естествено и пълноценно общуване чрез жестов език, а чуващите деца ще разберат, че съществува жестов език и че глухите хора са част от многообразието на обществото, в което всички живеем.

Инициативата включва ежемесечни образователни посещения на глухи актьори от театър „Мим-Арт“ към Сдружение „Тишина“ и лицензиран жестов преводач от “Фондация интеграция и развитие” с педагогически профил в 14 детски градини в рамките на 7 месеца от декември 2022 г. до юни 2023 г.

Целта на проекта е по достъпен и интересен начин децата да научат песничка от програмата на съответната детска градина на български жестов език.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Жители на Възраждане превърнаха стари гуми в цветарници...

Жители на район „Възраждане“ проявиха въображение и направиха пространството пред домовете си много по-краси...

Прочети още keyboard_arrow_right