Родители протестираха срещу сливането на столичните 76. ОУ и 32. СУ

Родители протестираха срещу сливането на столичните 76. ОУ и 32. СУ

Снимка: Google.com

Кметът на Възраждане Савина Савова е внесла доклад в СОС, аргументът е за малкия брой ученици в "Уилям Сароян"

Две общински училища в София ще се слеят, което предизвика недоволство на родителите. Тази сутрин те изразиха несъгласието с намеренията на кмета на район Възраждане Савина Савова и заявиха своите аргументи.

Савова е внесла доклад в СОС за сливането на 76. ОУ "Уилям Сароян" и 32. СУ "Св. Кличент Охридски". Оказва се, че 10% от децата в основното училище са със СОП, имат спокойна среда и точно затова родителите им са избрали това училище.

Аргументът на районната кметица е, че 76-о училище е със затихващи функции. Тази сутрин имаше напрежение межу родителите и Савина Савова, защото те настояваха да не се сливат училищата

"Идвам от Люлин, защото училището е спокойно, атмосфера за децата е добра, както и учителите. Според мен трябва да усвоят едни пари", коментира пред Нова телевизия майка.

"Аз спорих с кметицата, защото съм избрала училище, което е основно и не желая детето да учи в средно. Тук средата му влияе по-добре, то има нужда от по-спокойна среда, а не където е шумно и не може да се адаптира. Изместих от от голямо в малко училище - "Уилям Сароян", сподели мотивите си друга майка.

"Синът ми е са утизъм и е със СОП и съм нясно колко време се налага да се адаптира. Нарочно избрахме малко училище и учителите положиха големи усилия, средата е спокойна. В голямо училище отново трябва да започне процес на адаптация", изрази аргумента си родител на дете с аутизъм.

Всички бяха единодушни, че от район Възраждане са ги уведомили устно, преди месец и половина за предстоящото за сливане.

"Още няма нищо официално, всичко е коридорно, децата имат 2 седмици до завършването и на 15 септември ще кажат учите в друго училище", недоволстват те.

"През последните години намалява броят на учениците в 76-о училище и това е процес, който се следи от администрацията и училището работи с намален брой деца в паралелките. В параллека в I клас има 8 деца, 10 деца във втори и 17 в четвърти. Искам да подчертая, че 76-о училище не е специално, а общообразователно. Важно е да кажа, че в 32-ро има трима психолози на щат, педагогически съветник и ресурсни учители. Важно е да има прибощаваща среда и независимо къде са, децата да се чувстват в спокойно среда. Аргументите в доклада са, че при сливане на двете училища, в сградата на 76-о да се премести началният курс и тук да могат да получат целодневно и едносменно обучение", каза Савина Савова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Най-новият графит в София украси стената на 91 НЕГ „Проф. Констан......

Малко преди предстоящите избори за Европейски парламент беше официално открит стенописът „Заедно в Европа – ...

Прочети още keyboard_arrow_right