Ученици от „Възраждане“ разбраха как работи местната власт в София

Ученици от „Възраждане“ разбраха как работи местната власт в София

Снимка: Район "Възраждане"

Възпитаниците на 32 СУИЧЕ " Св. Климент Охридски" в столичния район „Възраждане“ видяха как дигитализацията променя работата на администрацията и улеснява достъпа на хората до услугите. Освен това младежите разбраха как работи местният парламент и какви решенията се вземат там, каква е ролята на председателя на СОС и на общинските съветници, за какво отговарят кметът на Столична община и кметът на района.

Това се случи в заключителната част на проекта "Създаване на виртуален дигитален хъб в район „Възраждане". Не срещата присъстваха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на район „Възраждане" Савина Савова.

Георгиев акцентира върху няколко проекта, с който е ангажиран лично – разделно събиране на отпадъци в общинските училища, изграждане на достъпна градска среда; системата за таксуване на пътници в столичния градски транспорт.

"Като представител на местната власт, районният кмет е най-близо до хората и техните проблеми и затова е натоварен с отговорността да търси възможности за тяхното решаване", обясни от своя страна Савина Савова.

Тя поясни, че от началото на тази година в район „Възраждане" са предоставени 19 000 услуги, от които 1250 електронни. За справка, при въвеждането на електронните услуги в първата година, те са били само 6.

Савова даде пример и с познати за учениците дигитални услуги: кандидатстването за ясли и детски градини; кандидатстването в общинските училища; дигитален обмен на документи със Столична община, подаване на сигнали на гражданите, регистрация на постоянен и настоящ адрес и други – общо 45 електронни услуги.

Районният кмет подчерта колко е важна връзката между институциите, както и комуникационните канали, които улесняват контакта на гражданите с администрацията: интернет страницата на района, e-mail адреса, Facebook страницата, Youtube канала както и Vibre групите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глобиха столичанин, затруднил преминаването по ул. „Позитано“...

Екипи на Столичния инспекторат са направили текущ контрол в район „Възраждане“ и са констатирали неправомерн...

Прочети още keyboard_arrow_right