Ученици от „Възраждане“ със спектакъл срещу трафика на хора

Район „Възраждане“ със спектакъл срещу трафика на хора

Снимка: Район "Възраждане"

В навечерието на Международния ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на район „Възраждане“ организира представление на Арт студио „Камбана“ за учениците от 9 клас в 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, съобщават от районната администрация.

Спектакълът „Сълза на петолинието“ представя историята на 16-годишно момиче, което мечтае да стане певица, но не получава подкрепа от родителите си. Без знанието на им девойката отива в караоке клуб, където се запознава с “импресарио”, който е чул нейното изпълнение и обещава да превърне мечтата ѝ в реалност. Подведена от бляскавите възможности, които той ѝ предлага, тя лесно се превръща в жертва на трафик.

Форум театърът е театрална форма, в която проблемът се показва и публиката предлага решение на конкретни казуси. Представлението се преиграва, а зрител, провокиран от действието, споделя своето решение, влиза в ролята на някой от героите и променя поведението му по начин, който да промени в позитивна посока действието. Спектакълът предостави на учениците невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в житейска ситуация, свързана с трафика на хора.

Предложенията на учениците за промяна на театралния сценарий бяха свързани с осъзнаването на важността за доверието между децата и родителите,  споделяне с тях и приятелите, да не се доверяват, да не предоставят никога личната си карта и телефона на непознати хора, да се пазят и грижат за приятелите си.

„Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Той е част от международната организирана престъпна дейност.  За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от големите опасности за младите хора. Трафикът на хора е съвременната форма на робство и една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права“, посочва Цветанка Петкова, секретар на МКБППМН в район „Възраждане“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 185 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Жители на Възраждане превърнаха стари гуми в цветарници...

Жители на район „Възраждане“ проявиха въображение и направиха пространството пред домовете си много по-краси...

Прочети още keyboard_arrow_right