Кметът на "Витоша" пред Столица.bg: Най-належащо е изграждането на канализация и пътна инфраструктура

Кметът на "Витоша" пред Столица.bg: Най-належащо е изграждането на Изгражда

Снимка: Столица.bg

В района ще се отворят 8 градински и 4 яслени групи, училището и градината в Манастирски ливади-запад ще са готови през 2023 г., споделя се инж. Теодор Петков

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Витоша" инж. Теодор Петков разказва за строителството на детски градини и училище в Манастирски ливади-запад. Надява се, че скоро ще започне изграждането на дългоочакваната канализация в кварталите на "Витоша".

 - Господин Петков, кой е новият значим обект изпълнен в район Витоша през 2020 г.?

- През 2020г. продължихме да подобряваме образователната инфраструктура. Започна строителство на нова сграда - филиал на ДГ 116 „Мусала“ в кв. Павлово и разширяване на базата, на 52 ОУ „Цанко Церковски" в кв. Бояна. Работи се и по изграждането на новата сграда към ДГ 4 „Слънчо“, която е на финален етап и предстои въвеждането и в екплоатация.

- Какви затрудения имахте през 2020 година?

- Основните затруднения, които срещаме са свързани с отчуждаването на частни имоти, възпрепятстващи изграждане на канализация и пътна инфраструктура в района.

- Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район?

- Освен новата сграда - филиал на ДГ 116 „Мусала“ в кв. Павлово, предстои строителство и на сграда на ДГ116 „Мусала“ и на ул. „Мусала“. В с. Владая завършва строителството на нова сграда към ДГ 4 „Слънчо“. Изработена е Виза за проектиране и към края на годината ще се пристъпи към събаряне на съществуващата постройка на „1300 години България“ в кв. Манастирски ливади – Запад. Там ще бъдат изградени начално училище и детска градина.

- Кога ще бъдат готови градините и за колко места са?

- Новата сграда в с. Владая ще бъде готова през второто тримесечие на 2021 година, изграждането на детската градина в кв. Павлово, планираме да приключи през 2022 година. С отварянето на всички нови сгради ще бъдат осигурени нови 8 градински и 4 яслени групи. Новите училище и детска градина в кв. Манастирски ливади – Запад, се планира да са готови през 2023 година, там ще бъдат разкрити 4 нови групи.

- Кои от стратегическите инфраструктурни поректи на Столична община попада във вашия район?

- Изграждане на дубльор на ляв владайски колектор, което трябва да бъде завършено през 2022 година и реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ с реконструкция на спирките, която е заложена да приключи през 2023 година.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район?

- Що се отнася до работата на районната администрация, е така организирана, че дава възможност на жителите на района, имащи необходимост от административни услуги, да бъдат обслужени качествено и в срок. За 2020 година са обработени над 13 000 заявления за административни услуги за физически и юридически лица и 4000 междуведомствени административни справки. Район „Витоша“ традиционно провежда множество културно-масови и спортни мероприятия, регулярни срещи на кмета и зам.- кметовете с жителите по квартали, за съжаление епидемията попречи да бъдат проведени не малка част от предвидените събития.

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация?

- Районна администрация „Витоша“, поддържа услугата Деловодна справка по електронен път, предстои и въвеждане на виртуална приемна. Използваме и предоставяните от Столична община услуги по елетронен път, работим със система за сигурно електронно връчване, подаване на електронно подписани документи през сайта на Столична община. Работим по всички сигнали изпратени по имейл, поддържаме активна страница в социалните мрежи, където гражданите осъществяват контакт с нас в рамките на броени минути.

- Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.

- Реализирахме голяма част от планираното за годината, поради въведените мерки породени от епидемиологичната остановка някои срокове за прилкючване са удължени, но работата по проектите не е спирала.

- Най-належащото в момента във "Витоша"?

- Изграждането на канализация и пътна инфраструктура. Тези дейности се забавят поради факта, че терените са частна собственост и се налагат отчуждителни процедури.

- Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове?

- Разпределеният ни бюджет за 2021 година е съобразен до голяма степен с нуждите на района, важно за нас е, че средствата необходими за планираното изграждане на детски градини и училища са предвидени в него .

- Имате ли нов парк или зелено пространство?

- В района през предходните години са изградени, ремонтирани и реновирани множество детски и спортни площадки, също така във всички квартали има облагородни пространства, обособени като кътове за отдих. В последните месеци е изградено ново спортно игрище на ул. „Мур“ в кв. Манастирски ливади – Запад, в кв. Княжево облагородено пространство е обособено като алея за разходка на домашни любимци и кът за отдих.

- Какво предстои през 2021 г.?

- През 2021 година продължаваме активно да следваме задачите, които сме си поставили за постигане на заложените цели.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Към момента е реализирана връзка на автобуси 58 и 59 с метростанция „Горна баня“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 101 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (7%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 9 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичният район „Витоша” проведе поредна акция за рециклиране...

Районната администрация „Витоша” в София проведе поредната си акция за рециклиране. Този път освен електроур...

Прочети още keyboard_arrow_right