Княжево може да бъде курорт, смятат жителите му

-

Снимка: Столица.bg

Благодарение на минералните си извори, столичният квартал Княжево има всички предпоставки да бъде курорт, какъвто е бил в миналото. Това казаха пред БНР Лилия Чолакова и Любомир Стефанов от ФБ групата „Княжевецъ“.

По думите им, един от най-сериозните проблеми в квартала е трафикът. Придвижването с велосипед е затруднено от интензивния трафик и занемарената инфраструктура, отбелязаха те. През квартала дневно минават 30 хиляди автомобила, каза Чолакова, като допълни, че на места изобщо няма тротоари, а какво остава за велоалеи.

Любомир Стефанов отбеляза, че реверсивното движение, там където го има, работи. Пътят на бул. „Цар Борис III“ обаче е с различни габарити, което е предпоставка хората да търсят алтернатива по кварталните улички. Това, според него, генерира допълнителен проблем, като прахово и шумово замърсяване, и разбиване на и без това занемарената инфраструктура.

Докато не бъде направена реконструкция на околовръстното, не се вижда реално решение, смятат жителите на Княжево. Начинът, по който ще бъде изградено околовръстното шосе на София в този участък е от значение, според тях, защото проектът, който е бил представен, е имал грешки.

По отношение на тунела, който по проект трябва да минава под пътя за Княжево, Стефанов отбеляза, че един такъв тунел ще насърчава трафика към квартала, а за да се построи, ще трябва да се унищожи локалното шосе на бул. „Цар Борис III“. По този начин завинаги се губи идеята да има велоалея и ще се ограничи достъпът до сградите, които са разположени в локалното платно на булеварда.

„Общият устройствен план предвижда пътят към Княжево да бъде разширен, което носи след себе си следните последици: да бъдат унищожени исторически сгради, да бъдат бутнати жилищни сгради на хора, които са от Княжево и общо взето да имаме една бариера през целия квартал, една магистрала, която да разцепи квартала на две“, заяви Стефанов. Той допълни, че общият устройствен план предвижда още най-старата минерална баня в София да бъде съборена, за да се разшири пътя.

Банята е собственост на Министерство на здравеопазването, но е оставена да се руши от години. Въпреки уверенията на главния архитект на София, че тя няма да бъде съборена, проектът за разширение на пътя предвижда точно събарянето ѝ, споделиха жителите на Княжево. 

На 28 януари 2022 г. Столица.bg изпрати до собственика на сградата МЗ въпроси относно предприетите мерки за възстановяване на сградата, правените ремонти и включването ѝ в актуални програми като паметник на културата, застрашен от разрушаване. До момента отговор не сме получили.

Кварталът е бил китно индустриално селце, което с годините е занемарено, отбелязват жителите му. Историческите сгради, част от тях над стогодишни, остават все по-малко. Наскоро е била съборена и старата спиртна фабрика в района.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 47 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 388 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва изграждането на канализация в кв. Драгалевци...

От утре, 7 март, започва дългоочакваното изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци”, съобщават о...

Прочети още keyboard_arrow_right