Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен (СНИМКИ)

photo_library
 • Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен

  Снимка: Столица.bg

 • Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен

  Снимка: Столица.bg

 • Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен

  Снимка: Столица.bg

 • Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен

  Снимка: Столица.bg

 • Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен

  Снимка: Столица.bg

 • Миньоните превзеха Обеля 1, от грозните бетонови пръстени няма и помен

  Снимка: Столица.bg

Иво Пенев от Столичен инспекторат превърна социалистическо наследство в любими детски герои

Игриви, усмихнати, сериозни и палави миньони превзеха столичния квартал Обеля-1 в район Връбница-Столична община. Идеята е на "магьосника" на Столичен инспекторат Иво Пенев, който стриктно изпълнява контрол по рекламата в София и прави чудеса от надраскани и грозни фасади в столицата.

До преди дни, в крайният квартал на столицата, огромни бетонови пръстени се пълнеха с боклуци от живеещите. Безсмислените в днешно време съоръжения бяха отворени и сякаш предизвикваха хората да си изхвърлят отпадъците и да им сменят предназначението от инжерен елемент в кошче за боклук.

Та, накрая Миньоните дойдоха в квартала!, доволен е служителят на Столичен инспекторат. А отдавна замисленята идея вече е реалност и радва децата и жителите в Обеля-1. Както казва самият Иво Пенев, жител на Обеля, ние сме първите столичани, които се качихме на метро. И гордостта му от това го задължава стриктно да следи и премахва грозното от градската среда.

Превръщането на бетоновите пръстени е изцяло заслуга на художника Кристиан Димитров. Майсторът с четка и спрей творчески превръща бетона с най-популярните дестски герои. Освен това отворените до преди дни пръстени вече имати капак, здраво заните, така че да не отваря  ида не се превръща отново в кошче за боклук. А иначе Миньоните са чудесно място малчуганите да скачат, сядат и да се гонят и снимат около тях.

"Браво, много хубаво и цветно е станало", коментират местните жители и благодарят за творческата трансформация.

Бетоновите пръстени в Обеля-1 са наследство от строителството на жилищния комплекс през социализма, окончателно приключило през 1992 г. А това в Обеля е и последното соц. строителство в София. В днешни дни бетоновите пръстени за нищо не служат и нямат никакво предназначение. Просто стърчат, пречат и събират боклуци.

Местните жители разказват, че толкова са свикнали с гледката, че във времето дори не ги забелязвали. Кварталът обаче се разраства и хората започват да ги ползват като кофи за боклук - отпадъци от опаковки, стари дрехи, чашки от кафе и какво ли не. Друга част от хората пък се дразнят от този мърляшки манталитет, защото в квартала има предостатъчно кофи тук, включително и за разделно събиране.

Няколко пъти фирмата по чистота за района минава и почиства бетоновите пръстени от отпадъци, но след дни живеещите отново ги препълват. "Първоначално мислех да организирам премахването им, но после ми дойде друга идея. Да ги преобразия напълно и от грозна точка да се превърнат в нещо атрактивно. Героите от популярното анимационно филмче Миньоните щяха да си паснат идеално", разказа пред Столица.bg Иво Пенев.

"Намерих талантливо момче художник - Кристиан Димитров, който се нае със задачата и с четка и спрейове в рамките на 2 дни превърнаха намеренията ни в реалност. Преди да започнем, разбира се ги почистихме за пореден път, но сега монтирахме и капаци затворени със стоманени болтове. Вече идват дечица да ги гледат и докосват, позират до тях, а родители ги снимат.... Много тежко мина Ковид през мен, но го издържах. Пущината ми остави обаче бронхопневмония която лекувам. Гледах от прозореца ми как работеше Кристиан. И ми доставяше радост как още една идея за нещо по-хубаво в града ни става факт. И се радвах и за друго. Тези, които досега си мятаха боклуците там вече ще се налага да се разходят малко повече, за да си ги изхвърлят където им е мястото. А именно в контейнерите за смет", удовлетворен е Иво Пенев от радостта на децата и дисциплинирането на съседите си.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Съседи тормозят цял блок в „Обеля“...

Жителите на блок 276 А в столичния квартал „Обеля” се оплакват от постоянен шум, силна музика и дори цепене ...

Прочети още keyboard_arrow_right