Жители на Обеля протестират срещу презастрояването в квартала

-

Снимка: Столичен инспекторат

Пореден протест срещу застрояването в столичен квартал. Жителите на "Обеля" се обявиха срещу изливането на бетон в междублоково пространство до бл. 260, съобщи БНТ.

Теренът, който е в близост до детска площадка, е бил ограден ударно за 40 минути миналата седмица, разказаха живущите в квартала. На мястото предстои да бъде построена нова жилищна сграда. Казусът се влачи вече с години - през 2020г. живущите успяха да спрат временно строежа, но сега строителните работи започват отново.

Според живущите, в района е предвидено да се застроят всички междублокови пространства. Хората се опасяват, че инфраструктурата не позволява това. За обсъждането на ПУП на квартала през 2012г. жителите не са били известени. След протести през 2019г. и 2020г. е имало обещание за сформиране на работна група и преразглеждане на плановете за застрояване, но до момента няма никакви действия от страна на районната администрация в тази посока, разказаха жителите. Те са категорични, че отново ще протестират.

Стефка Иванова, адвокат на инвеститора, каза пред БНТ, че няма нарушение на закона, нито на нормите, които позволяват застрояването на терена, всички документи са съгласувани с администрацията на общината. Правени са проверки и те не са установили нарушения, каза тя, като допълни, че ако им бъде предложена замяна с друг терен, ще преценят дали е в техен интерес, но до момента такава възможност не е била обсъждана. Адвокатът не даде подробности за това, как междублоковото пространство е станало частна собственост на юридическо лице и е било продадено на инвеститора.

Според главния архитект на район "Връбница" Симеон Симеонов проверката е константирала, че строежът е в частна собственост и не се засягат терени от зелената система. Към настоящия момент разрешението за строеж е в сила и инвеститорът има законово основание да го употреби, добави той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глобиха две домакинства за изгаряне на отпадъци във „Връбница“...

Глобиха две домакинства за изгаряне на отпадъци във „Връбница“, съобщава Столичен инспекторат.  При пр...

Прочети още keyboard_arrow_right