Начална страница / Райони на София / район "Студентски", СО / Строеж застрашава храм “Свети Георги” в Дървеница

Строеж застрашава храм “Свети Георги” в Дървеница

Храмът “Свети Георги” в столичния квартал “Дървеница” може да рухне заради съседен строеж. До църквата, която е паметник на културата вече има пукнатини, предупреждаващи за опасност. Оказва се, че строежът има разрешително от 2015 г., когато главен архитект е Петър Диков. Изграждащата се четириетажна сграда обаче не е на задължителното отстояние, което законът предвижда за паметници на културата в съседство.

Граждани и църковното настоятелство на “Свети Георги” са използвали единствената си възможност да спрат сторежа и сигнализирали ДНСК.  Инвеститорът е изряден в документацията си, с една малка подробност, че някой общински чиновник е пропуснал да съгласува строежа с Националния институт за движимо и недвижимо културно наследство. 

“Визата, която е издадена трябва да бъде предварително съгласувана с Националния институт за движимо и недвижимо културно наследство. И само поради тази причина този обект трябва да бъде спрян”,  заявяват пред телевизия “България он еър” архитекти и граждани.

Те са внесли нова жалба в ДНСКА за спешна проверка на строителното разрешение, което е в компетенцията на строителния контрол,  тъй като настоящето разрешително по закон е необжалваемо. От ДНСК обещават пред Църковното настоятелство, че проверката ще е светкавична.

Преди няколко години теренът, върху който сега се строи е бил зеленчукова градина, но преди месеци там започват изкопни дейности. Освен задължителното отстояние от църквата всички други изисквания са спазени.

Църквата е изградена с доброволни средства и труд, когато след освобождението Дървеница е било село,и местен жител дарява мястото, за да има църква. В днешни дни правнук на дарителя, който показва и документи за дарение, се опитва да спаси църквата.

Инвеститорите отказват да коментират случая, но се опитали да заплащват църковното настоятелство. В съседство до храма има кухня за бедни и те ги предупредили, че ще я затворят като незаконна.

 

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

В 55 СУ “ Петко Каравелов” научиха тънкостите на „безопасния“ Интернет

Октомври е европейски месец на киберсигурността. В тази връзка, екипът на район “ Студентски”, заедно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *