10 000 лв. е наградата за концепция за развитието на Централна баня в София

10 000 лв. е наградата за концепция за развитието на Централна баня в София

Снимка: Софпроект

До два дни екипът на "Софпроект" ще представи заданието за отворена покана за ремонт на емблематичната сграда на Централната баня

До два дни екипът на "Софпроект" ще финализира заданието за конкурса за избор на концепция за ремонт на Централна баня в София. Всички предложения, около 200, направени по време на онлайн обсъждането и след това, вече  са обработени и  обобщени.

въпроси, мнения, становища и коментари се отнасят за заданието, което подготвя "Софпроект" за конкурс чрез отворена покана за развитието и ремонта на  северното и източно крило на емблематичната за София Централната минерална баня.

След окончателното изготвяне на заданието и публикуването кандидатите могат да подадт документи за участие. В рамките на две седмици бяха получени близо 200 препоръки по проекто-документа, които са публикувани на интернет страницата на "Софпроект". Те засягат основно темите за публичността на процеса, провеждането на процедурата, сроковете, изискванията към концепциите и екипите, състава на комисията и критериите за оценка.

"Необходимите корекции и допълнения ще бъдат отразени в документа до края на април, след което се планира да бъде обявена и самата отворена покана" обещава Любо Георгиев, директор на общинското дружество и ръководител на общинската инициатива "Визия за София".

В класирането на концепциите има и финансова награда за победителите. Първите три проекта ще станат собственост на Столична община и едва след това ще се реализира проекта.

Както е известно Централна баня има намален дебит на минерлна вода след земетресението в Перник. Преди година имаше предложение от зам.-кмета по култура на Столична община доц. Тодор Чобанов сградата да прибере Регионалният исторически музей-София. За разлика от минералната баня в Банкя, където обекта бе спасен с публично-частно партньорство, запазена и възстановено, за Централна баня вече няколко инвеститора се отказаха.

Процедурата
Процедурата остава отворена покана, за да осигури максимално включване при възможно най-улеснени условия за кандидатите. Получени са коментари, че стойността на възнаграждението в Етап II е ниска, така и за това, че трябва да бъдат занижени изискванията за опит на кандидатстващите експерти.

Екипът на "Софпроект" не смята, че изискванията трябва да бъдат занижени, тъй като те в момента са минимални. Предвидената сума на възнаграждението ще остане 10 000 лв., тъй като увеличаването й би променило характера на процеса и би наложило преминаването към провеждане на процедура по Закона за обществени поръчки (ЗОП), която е по-усложнена.

Срокът за кандидатстване ще запази продължителността си от 6 седмици и ще започне да тече от обявяването на отворената покана. Причината е, че първият вариант на заданието бе публикуван и представен на 26 март и тъй като в по-голямата си част документът остава непроменен, на практика общото време за запознаване, осмисляне и подготовка на екипите е над 12 седмици.

В първата седмица, след официалното обявяване на отворената покана екипите ще могат да отправят допълнителни въпроси по процедурата. На интернет страницата на „Софпроект“ ще бъде публикуван списък с получените въпроси и отговорите към тях.

Срокът за работа от 3 месеца за екипите, преминали в Етап II също се запазва. По време на работата си всеки от трите екипа ще може да отправя своите въпроси, включително за допълнителна информация.

Изисквания към концепциите
Концепциите и всичките им приложими части отговарят на идентични условия в Етап 1 и Етап 2. Разликата е във формата и степента на подробност, не в принципите, на които следва да отговарят. Формата и степента на подробност на всеки от етапите ще бъдат допълнително разяснени в заданието.

Изисквания към екипа
На база получените коментари са облекчени изискванията за архитекта в екипа. Също така е намален броят на задължителните експерти от 5 на 4, като са обединени позицията за инженер хидрогеолог и инженер водоснабдяване и канализация. По този начин изборът на подходящ експерт е предоставен на кандидатстващите.

Запазват се изискванията за опит, както и за доказване на специфичен такъв със списък от дейности/проекти към автобиографията на всеки експерт в екипа. Това изискване дава представа за професионалните компетенции и специализация на експертите, а не цели да се затрудни намирането на подходящите кандидати.

Комисия и конфликт на интереси
Екипът на "Софпроект" реши да замени думата “жури” с “комисия”, тъй като отразява по-точно състава и дейността по обстоен прочит и оценяване на получените предложения. Обмисля се промяна в състава на комисията така, че в нея да доминират експертите, но да има и представители на Столичния общински съвет.

Имената на членовете на комисията ще бъдат публикувани с обявяването на отворената покана. Участниците в процеса ще могат да подадат своите кандидатури след като представят декларация за липса на свързаност с членовете на комисията.

Оценяване
Разпределението на тежестта за различните компоненти е с превес за концепцията и бизнес плана и модела, обезпечаващи идеята. Точките за екип и метод на работа са тези, които следва да оценят експертизата, подготовката и капацитета на екипите да разработят заявената идея. Това разпределение дава предимство на идеите спрямо изискванията към екипите. Целта е да се постигне добър баланс между идея и капацитет.

Публичност на процеса
Предвижда се да бъдат публикувани всички кандидатури на Етап I, както и оценките и аргументите за оценка от комисията за същия етап. Разработените в Етап II концепции ще бъдат представени публично, като в този етап ще се предостави възможност гражданите и заинтересованите страни да дискутират и изразят своето мнение по развитите концепции.

Посещение на сградата
Получен е въпрос за потенциално посещение на сградата на Централна минерална баня. Групови посещения в сградата на този етап не биха били възможни, но екипът на „Софпроект“ ще допълни изходните материали с допълнително фото/видео заснемане на обекта.

Подробностите за предстоящия процес са публикувани на интернет страницата на "Софпроект". Обновеният текст на заданието ще бъде публикуван на същото място възможно най-скоро, след завършване на процеса по съгласуването му.

При обявяването на отворената покана ще бъдат уведомени всички, които изпратиха коментари, ще бъде публикувано съобщение на сайта на общинското дружество, както и ще бъде разпространено прессъобщение до медиите. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (37%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 23 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (2%, 2 Гласове)
Общо гласували: 84 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Планирани прекъсвания на тока в столицата за периода 8-12 юни...

ЧЕЗ Разпределение България продължава да съобразява планираните ремонти с нуждите на клиентите и след отмяна на извънред...

Прочети още keyboard_arrow_right