9 жалби бавят обновяването на площад "Света Неделя" в столицата

-

Снимка: Столица.bg

 

Жалби, подадени от собственици на имоти, бавят началото на работата по проекта за обновяване на площад Света Неделя в столицата. Това каза в интервю за в. Строител главният архитект на София Здравко Здравков.

Жалбите са 9 на брой, имат еднакъв предмет, но са разпределени в 9 съдопроизводства. Според главният архитект независимо от проведените многобройни срещи и обсъждания със заинтересованите страни, както и одобрението на проекта от НИНКН, той ще се бави поне една година.

"Моята голяма мечта е да видя проекта за ремонта на пл. „Св. Неделя“ реализиран, защото положихме огромни усилия. Успяхме да го защитим в пълен обем въпреки съпротивите от страна на професионални организации и колеги. Ще се радвам в сърцето на града да има знаков обект, по който е работил световноизвестен архитект като Масимилиано Фуксас", отбелязва Здравков.

По думите на главния архитект един проект има своя живот и той трябва да се изпълни в определен хоризонт. При проектите също има мода и това, което е било актуално преди 10 години, се различава от настоящето, напомни той.

"В неведение сме какво ще се случи – ако има положителен акт на съда и колегите да стартират тръжна процедура за избор на изпълнител, която обаче също може да бъде обжалвана. Това действие също подлежи на съдебен контрол и след това се отива в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд – нещо, което може да продължи с години", обясни Здравко Здравков.

В момента състоянието на централния столичен площад не е добро, настилката е силно начупена от автомобили, тротоарите също са в лошо състояние. През 2020 г. беше направен и авариен ремонт. 

Проектът за ремонт на площада, който беше спечелен след международен конкурс, обявен от Столична община, предвижда възстановяване на пешеходните зони в центъра на София. Целта е да се създаде оживено и достъпно обществено пространство, като в същото време се запази археологическото наследство в центъра на столицата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират водата в Локорско, с. Кривина и част от кв. „Бояна“...

Заради подмяна на пожарен хидрант по ул. „Поручик Божидар Божилов“, с. Локорско се налага спиране на водопод...

Прочети още keyboard_arrow_right