Премахнаха водната стена на арх. Панталеев от "Гарибалди" (СНИМКИ)

photo_library
 • Махат водната стена на пл. Гарибалди

  Снимка: Столица.bg

 • Махат водната стена на пл. Гарибалди

  Снимка: Столица.bg

Столичният площад "Гарибалди" отново е в ремонт. Днес успешно бе премахната, поставената преди 10 дни, водна стена, която е творение на арх. Иво Панталеев.  Тя стана обект на подигравки, ирония и вицове от гражданите в социалната мрежа.

Удовлетворението от откриването на обновения площад "Гарибалди" бе краткотрайно, а водната стена бе превърната в гроб, на който столичани поднасяха цветя и палиха свещи. Архитектурният елемент бе наречен Паметник на незнайния архитект в социалната мрежа.

Водната стена не бе одобрена и от кмета Йорданка Фандъкова и беше наредено да се премахне. Почти 10 дни възложителят Столична община търси и намери основание да се премахне авторското творение. Единственото хубаво нещо от него бе чешмичката. Столичният кмет предложи водната стена да се постави пред УАСГ, а студентите по архитектура да видят какво не трябва да се прави и да знаят, че носят отговорност.

Както Столица.bg писа водната стена можеше да се превърне с модерен шадраван, но от Московска 33 решиха да не рискуват с гражданското недоволство и окончателно да се премахне.

Сега на обновения площад "Гарибалди" има хубави пейки, осветление, зеленина, което го превръща в едно от пространствата за отдих по ремонтираната централна улица "Граф Игнатиев".

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 551
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Смених ограничителите на "Граф Игнатиев" заради безопасността на хората

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" трябва да приключи до края на май. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV. Ако строителните дейности продължат след този период, фирмата изпълнител ще дължи неустойка от близо 200 000 на ден за закъснението. "Въпреки проектантското решение за ограничителите аз се намесих и смених вида им.Направих това заради безопасността на хората. Настоях за такива елементи, които да са сигурни за гражданите и да ограничават движението на трамваите", каза Фандъкова  Кметът подчерта,че в момента "Граф Игнатиев" продължава да е със статут на строителна площадка. И работите на екипите ще продължат до тогава, докато майсторите не изпълнят всички предписания. Фандъкова коментира и казуса с небостъргача на фирма "Артекс". Според нея "Златен век" не е законна сграда, след като главният архитект не е удължил разрешителното за строителство. По-малко от една година се строи незаконно на мястото, допълни тя. Специалистите на Столична община твърдят, че разрешителното е изтекло в края на 2018 г. Било е заложено строителство на доста по-ниска сграда. Към момента е спряно строителството на място. "Към момента няма законово изискване главният архитект Здравко Здравков да изрази официално писмено становище. Не сме институцията, която контролира строежа, а само средата. Отговорността е на ДНСК", подчерта кметът на София.   Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Спират водата в „Христо Смирненски“, „Хаджи Димитър“ и Кривина...

Ремонтни дейности по водопроводната мрежа ще наложета спирането на водата в някои райони на столицата на 18 април, четвъ...

Прочети още keyboard_arrow_right