Преработват проектите на пл. "Ал. Невски" и Западен парк

Йорданка Фандъкова на проверка на обект в зона 2

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Кметът Йорданка Фандъкова ще настоява за промени за носене на професионална отговорност на проектанти, надзорници и изпълнители

Реконструкцията на плодащ "Александър Невски" ще започне през пролетта. Няма да допусна компромис с качеството, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНТ, тази сутрин.

"Препроектирането се изпълнява в момента, но през зимата няма как да започнат строителните работи. Няма да допусна да се правят компромиси с качеството на пл. "Александър Невски". При всички случаи реконструкция, в която настоях да се запази историческия вид на пространството, да се запазят паветата, да се предвидят подходящи осветителни тела, които не са високите мачти, предвидени предварително в проекта, тези промени вече са факт и са направени. Другите изменения се правят, а те са по отношение на отводняването. Ще се работи напролет и през лятото, когато времето позволява", коментира Йорданка Фандъкова. 

Тя обясни, че няма да се затваря изцяло движението по време на реконструкцията. Строителните дейности ще се извършват поетапно. "Поучихме се от грешките, в желанието ни много бързо направим всичко. По-добре е да се работи поетапно. В същото време започнахме да подготвяме исканията за промените, както бях обещала, за носенето на професионална отговорност на проектанти, надзорници и изпълнители".

Проектант на пл. "Александър Невски" и на ул. "Граф Игнатиев" е арх. Иво Панталеев от АДА. Той стана известен с водната стена на пл. "Гарибалди", която беше наречена от гражданите "кучешка тоалетна", "надгробна площа" и след седмица бе премахната по настояване на кмета Йорданка Фандъкова и граждани.

Столичният кмет каза, че препроектиране се прави и на Западен парк, чийто ремонт е на път да се превърне в исторически след почти година и половина забавяне.

"Там също се наложи преработване на проекта. Хората трябва да знаят, че наистина се налагат сериозни законодателни промени, защото ние месеци наред преговаряхме с проектанта за преработка на проекта, който имаше сериозни пропуски. И едва към лятото трябваше да се съгласи, защото той носи авторските права. Ако ние прекратим договора, авторските права остават при него и ние не можем да променим проекта. Това е един омагьосан кръг, от който хората не се интересуват и не би трябвало, защото за тях са важни резултатите. Но точно това беше поводът ние да подготвим искането за тези промени. Затова аз лично ще настоявам за тях и да се случат в много кратки срокове, за да може да отпушим този процес и той да върви по-добре като организация и качество. А и всеки - проектанти, надзорници и изпълнители, да знае, че когато работят с публични средства в града, те трябва да носят не само финансовата отговорност, която носят и аз налагам много сериозни санкции, но и професионалната си отговорност, и да отговарят с името си затова", каза Йорданка Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 206 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (21%, 117 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 184 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 56 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 570 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонтират аварийната лента на "Хемус", движението е затруднено к......

Поради ремонти на магистрала "Хемус" от 10 до 15 часа движението в тунел "Правешки ханове", в посока Варна, ще се осъщес...

Прочети още keyboard_arrow_right