Продължава одисеята със столичния Западен парк, пак ще ремонтират пролетта

-

Снимка: Facebook

3-годишната реконструкция погълна около 2,5 млн. лв.

Пропаднали шахти, нацепена настилка на основната алея и още много дефекти налагат нов ремонт на столичния Западен парк. Одисеята с цялостната реконструкция, която бе 3 години, продължава и вместо през септември ще има пак строителни дейности през пролетта на 2023 г.

Предстои столичният "Западен парк" отново да бъде цялостно ремонтиран, съобщи btv. За дефектите - пукнатини, липсващи бордюри, пропадания на павета, неработещо осветление сигнализираха преди месеци редовни посетители на парка.

Реконструкцията погълна около 2,5 млн. лв. А след първата година на ремонта Западен парк се оказа, че проектът е сгрешен. Общинско дружество започна да прави корекции на проекта на етапи, за да се завърши обновяването. Изпълнител бе "Галчев Инженеринг" и 4 пъти бе удължаван срокът на ремонта. А за качеството на изпълнение няма какво да се коментира - резултатът е очевиден! 

Заради ремонта на Западен парк бившият зам.-кмет по екология Йоана Христова подаде оставка. Има гаранция и отстраняването на дефектите трябва да са за сметка на изпълнителя "Галчев Инженеринг".

4 пъти удължават срока за завършване на ремонта за 11 млн. лв. на Западен парк (СНИМКИ)

От Столична ощина поеха ангажимент дефектите в Западен парк да бъдат отстранени до края на септември, но това явно не може да се случи в този сезон. За ремонта отговаряше Зелени системи - Димитър Данчев.

Финансова корекция: Не признават 2,5 млн. лв. за ремонта на Западен парк, Столична община ще обжалва

„Констатациите, които направихме в края на август включваха не само дефекти по една конкретна алея. Включваха проблеми и по главната алея, пропадания на шахти, гранитни павета. Всички бордюри са възстановени, по-дълбоките цепнатини са запълнени с бетон.Частично е извършено запълване на пукнатините по асфалтовата настилка. Проведихме кореспонденция със строителния надзор и изпълнителя, при която строителят пое ангажимент да ги извърши, но не и в този сезон“, каза Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“.

Има и участъци, които се нуждаят от пълно преасфалтиране, което ще бъде извършено през пролетта и лятото, когато условията ще са подходящи.

С 3 месеца закъснение Западен парк ще е обновен през септември (СНИМКИ)

По думите му регулярно се извършва надзор на фирмата изпълнител.
„На две места не им излиза уплътнението. Трябва да се подмени настилката. Фугите са локални и не се дължат на това, че основата отдолу е слаба. Дали сме предписание да ги запълнят с битум, за да се укрепят през есенно-зимния сезон, когато има дъждове и повече влага. Ще ги наблюдаваме през зимния период. Ако се окажат по-сериозни, ще пристъпим към по-сериозен ремонт“, каза инж. Сава Деспотов от Строителен надзор. Той категорично заяви, че не става въпрос за некачествена работа от страна на изпълнителя. Експертът очаква след новия цялостен ремонт, който ще започне през пролетта, всичко вече да е наред.

Ремонтът на столичния "Западен парк" започна още през 2018г. и след голямо закъснение беше обявен за приключен през 2021г. Стойността на реконструкциите беше 11 млн. лева. В социалните мрежи живущите коментират, че асфалтът вероятно е "поразен от хипер тежък трафик на майки с колички".

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 113 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 66 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 602 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират временно водата в част от столичния Студентски град и село......

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в част от  столичния Студентски град и с. Плана, предупред...

Прочети още keyboard_arrow_right