Ремонт по Искърско променя автобусни спирки на 604, 88, 10 и 14 в Дружба 1 (СНИМКИ)

photo_library
 • Започва ремонт по Искърско шосе в участъка от "Туше Делииванов" до "Илия Бе

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Започва ремонт по Искърско шосе в участъка от "Туше Делииванов" до "Илия Бе

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Започва ремонт по Искърско шосе в участъка от "Туше Делииванов" до "Илия Бе

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Започва ремонт по Искърско шосе в участъка от "Туше Делииванов" до "Илия Бе

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

От 5 март започва рехабилитация на пътния участък по Искърско шосе, целият проект е на стойност 10 млн. лв.

Промяна на движението на автобусите от градския транспорт ще има в столичния Дружба 1. Ще се преместят спирки на линии 88, 604, 10 и 14. Това ясно ясно днес и причината е започващият от утре, четвъртък, 5 март т. г. ремонт по Искърско шосе.

Създадена е временна организация, тъй като се затваря целия участък за кратък период от време, за да може бързо да се работи, обясни кметът на район Искър Ивайло Цеков пред журналисти. "Надяваме се хората да ни разберат. Затова е даден само 35-дневен срок за ремонта и се налага този участък да се пропуска за този период на ремонта. Нови автобусни спирки ще бъдат разкрити на ул. "Тирана" по "Димитър Списаревски" за линиите 88, 604, 10 и 14. "Със сигурност ще има неудобства за гражданите, но пък ще имаме нормален, ремонтиран и с тротоари път, нова велоялея и осветление", допълни Цеков.

От четвъртък, 5 март т. г. се открива за ремонт поредната отсечка от проекта на ул. "Асен Йорданов" - Искърско шосе. Участъкът трябва да е приключен и готов до 8 април. Дължината на отсечката е около 800 м и свързва два вече изградени участъка. Ще се подменя асфалтовата настилка на пътното платно и ще се разширяват тротоарите. От ивица от 50 см по проект пешеходната част ще стане широка 5 метра и ще има двупосочна велоалея. Тротоарите ще бъдат с асфалтова настилка. Също така ще се рехабилитира осветителнитата система, което означава и подмяна на съществуващите осветителни тела с енергоспестяващи.

"Допълнително ще се въдеде временна орагнизация на движение на градския транспорт и за индустриалните предприятия и бизнес в тази част, за да се създаде нормален график на работа. Целта е неудобството за бизнеса и живеещите в района да е минимално. Проектът е амбициозен и е стойността 10 млн. лв. До момента са изпълнени строителни дейности за 3,2 млн. лв. Искаме до края на годината да приключим с участъка, като стойността е 6,8 млн. лв. Включените обекти в тазгодишната програма са участъка от Искърско шосе, по ул. "Асен Йорданов", както и отсечка по ул. Шипченски проход, където имаме намерение да подменим релсовия път и контактната мрежа на трамваите", каза зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Цветан Божинов.

"Движението ще бъде спряно със заповед за временна организация на движението, но уговорката ни с бизнеса, заинтересованите фирми и строителя е да не се нарушава нормалната дейност на предприятията. Те ще се се пропускат по уговорка със строителите. Ние вече сме провели предварителни срещи с двете страни", уточни инж. Божинов.

По участъка от Искърско шосе от ул. "Туше Дели Иванов" до "Илия Бешков", по който започва ремонт от 5 март т. г., четвъртък, от подземната инфраструкутра ще се подмени само кабелната мрежа на осветителната система, всичко друго било подменено, обясниха от общината.

Изпълнители на проекта са ТЗЗД, Щрабак и Трансгел.  Велоялеята е продължение на новата, която бе изградена в предишния етап на проекта "Асен Йорданов" - Искърско шосе. На практика и в момента е свързана. Сега от нея можем да се прехвърлим по улицата покрай езерото после по ул. Обиколна. Надявам се още тази година да успеем да продължим и велоалеята по ул. Обиколна и да стигне до Дружба 2 - 5 част, до обръщалото на автобуса, обясни кметът на "Искър" Ивайло Цеков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Променят маршрутите на автобуси и № 84, 88, 184 и 604, има авария......

Променя се маршрутът на автобуси по линиите № 84, 88, 184 и 604 в посока Дружба. Причината е започнал преди час ремонт н...

Прочети още keyboard_arrow_right