Ремонтите на тунелите до НДК и към "Люлин" започват това лято

Ремонтите на тунелите под НДК и за кв. "Люлин" започват това лято

Снимка: Столица.bg

Основният ремонт на тунела за кв. "Люлин" ще започне през месец юли. Това съобщи зам.-кметът на Столична община в направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов в ефира на БНР.

По думите му е добре ремонтът да се извърши през юли и август, когато движението в столицата е по-малко натоварено.

Джоргов допълни, че преди две седмици окончателно е бил приет проектът за тунела на НДК.

„Там са два подобекта, които е най-удачно да се ревизират на един път – преместването на релсовия път по-далеч от сградите, както и основния ремонт на подлеза“, каза заместник-кметът. Той поясни, че до 10 юни ще бъде подадена цялата документация за стартиране на обществената поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на тунела, плюс изграждането на трамвайната линия.

Заместник-кметът обясни, че заради инфлацията и поскъпването на материалите се е появила нуждата от актуализация на цените на всички сключени договори преди средата на 2021 г. По-голямата част от сключените договори обаче не позволявали такова изменение на цените.

Ангел Джоргов уточни, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството съвместно с Министерство на финансите разработват промяна в Закона за обществените поръчки чл. 116 и методика, по която да бъдат индексирани тези договори.

"Доколкото съм запознат ще има таван на тези индексации, което аз също приемам и го подкрепям. Въпросът е този таван да не е прекалено ниско. Но е добре да има такъв", каза Джоргов.

По думите му за европейските проекти най-вероятно ще се намери дофинансиране.

Зам.-кметът каза още, че мотрисите на трамвай №5 ще бъдат пуснати най-вероятно до края на юни и началото на юли тази година. Има обаче забавяния, свързани с доставките. Най-вероятно през юли-август ремонтът ще влезе в трасето към кв. "Княжево".

Около 10-15 юни започват ремонтни дейности още по: "Ломско шосе", на ул. "Кукуш", Източната тангента, улиците "Народен герой" и "Опълченска", ул. "Николай Коперник" и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София: Ще пренареждат жълтите павета колкото трябва, пл......

Столична община няма да плати нито лев за ремонта на жълтите пъвета по "Цар Освободител", ако настилката е некачествена....

Прочети още keyboard_arrow_right