С полимер ще редят жълтите павета, за да не се разместват

-

Снимка: Столица.bg

Причината за разместването на жълтите павета по всяка вероятност е липсата на свързваща смес във фугата и леглото на паветата. Това каза пред радио Фокус зам. кметът по обществено строителство на София Ангел Джоргов след вчерашната среща с регионалният министър арх. Иван Шишков.

Арх. Шишков за жълтите павета в София: Проблемите се решават тогава, когато се признават

Той уточни, че след като се е появил проблемът, са направени множество експерименти и опити в лабораторни условия. Работната група от експерти, която беше назначена за да реши проблема, е предложила специална полимерна свързваща смес, която да бъде използвана.

"Самата технология е разписана, но се предвижда да бъде направен опитен тестови участък в реални условия. Ще бъдат пренаредени около 250 кв.м и ако резултатите са такива, каквито показват лабораторните опити, ще се започне пренареждане", каза Ангел Джоргов. Технологията трябва да бъде съгласувана и с НИНКН.

Той добави, че в момента времето не позволява пренареждането на паветата и то ще се случи в началото на пролетта.

"След като бяха направени всички проверки се оказа, че параметрите заложени в проекта действително излизат, изпълнителят е на мнение, че ги е спазил. Причините са комплексни, но истината е, че подобни по-хлъзгави павета не се редят отдавна никъде по света. Като се получи проблемът, ходихме и до Будапеща. Там, където има интензивно движение, такива павета вече не се редят, те са заменени с асфалтова настилка. Но както всички знаят, жълтите павета са символът на София и полагаме усилие те да се запазят въпреки наличието на интензивен трафик“, заяви зам.-кметът на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Временно спират водата в част от м. Гърдова глава и Сухата река...

Строително-ремонтни дейности на м. Гърдова глава, кв. „Княжево“ налагат спиране на водоподаването утре, 2 фе...

Прочети още keyboard_arrow_right