Символична „първа копка“ даде старт на дългоочаквания ремонт на Театър „София“

-

Снимка: Театър "София"

Директорът на Театър „София“ Ириней Константинов връчи за съхранение емблемата на театъра на зам.-кмета по строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов. Така със символична "първа копка" беше даден официално старт на строителните дейности за реконструкция на сградата в центъра на столицата, съобщиха от общинския театър.

„Предавам на Столична община „лицето“ на нашия театър. Под тази емблема са се събирали и са играли едни от най-големите български актьори. Отговорността, която върви с нея, е огромна, но аз съм сигурен, че ремонтът, който ще протече тук, ще бъде извършен качествено и в срок, така че, когато се върнем в нашия дом, духът в него отново ще заживее, така, както винаги е било“, каза директорът на театър „София“ Ириней Константинов.

Театър „София“ предстои да бъде един от най-модерните и добре оборудвани театри в страната. По време на ремонтните дейности трупата ще гостува на други софийски сцени и ще има турнета из цялата страна под надслов „Театър „София“ идва при вас!“. Дейностите по ремонта се реализират по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър "София", район "Оборище”, финансиран по ОПРР 2014 – 2020.

„Започваме първия цялостен ремонт на сградата на театъра от построяването му през 1979 г. Докато текат строителните дейности ще съхраняваме както лицето, така и духа на тази сграда. В рамките на ремонта ще запазим оригиналния ѝ вид с облицовка от естествен камък в пясъчен цвят, както и всички орнаменти, характерни за специфичния ѝ облик“, подчерта инж. Ангел Джоргов.

Той припомни, че по време на строителните дейности сградата ще бъде обновена, включително и с техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация. Проектът предвижда още модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Ще бъдат изграждани и нови сценични съоръжения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1364 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Няма да има вода в част от кв. „Модерно предградие“ и в.з. Лозето...

На 27 септември 2022 г. (вторник) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Иван Димов Ненов“, кв. &bd...

Прочети още keyboard_arrow_right