Строителният надзор на "Графа": Подписахме акт 10 и никой не е работил в студа

Строителни дейности по ул. Граф Игнатиев

Снимка: Столица.bg

Столична община е наложила глоби над 500 000 лв. за ремонта на "Граф Игнатиев"

Строителните дейности по ул. "Граф Игнатиев" бяха спрени в края на декември 2018 г. заради ниските температури. Малко преди това бе пуснат в експлоатация обновеният релсов път и трамваите. Това обясни пред Столица.bg инж. Тодор Тодоров, който е от строителния надзор - "ДЗЗД Проджект наздор София - Център", на реконструкцията на централната столична улица и около нея.

Той е категоричен, че внесените в прокуратурата сигнали от неправителствена организация за реконструкцията на "Графа" са стандартни обвинения. НПО-то, сезирало магистратите за дните, през които строителят не е работел и са признати с протокол от наздора, не са 86, а са два пъти по-малко. Също така при спирането на работата с акт 10 изпълнителят продължил да работи, за да навакса в скровете, а това било незаконно строителство. Така Столична община е спестила санкция от 240 000 лв. на ден за закъснение, а общо глобата надхвърляла 4 млн. лв. 

При температури под 5 градуса не се работи и най-вече не се поставят настилки, лепена, каквато е там. Затова на "Графа преустановихме работата с акт 10 заради ниските температури. Документът е подписан тристранно - от изпълнителя, от строителния надзор и от възложителя - Столична община, обясни инж. Тодоров.

Изпълнителят на ремонта Джи Пи Груп искаше да му бъдат признати над 100 дни за лоши метеорологични условия. От надзора обаче, след искана справка от НИМХ, бяха одобрени само 86. Строителната фирма Джи Пи Груп  бе глобено първо 109 000 лв., а след това с още 279 000 лв. за качеството на ремонта. Санкциия от около 100 000 лв. възложителят наложи и на строителния надзор, както и около 35 000 лв. на архитектурното бюро АДА.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Планирани прекъсвания на тока в столицата за периода 21-25 октомв......

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията...

Прочети още keyboard_arrow_right