Уточнено: 7 щендера ще има Книжният пазар на пл. Славейков

Уточнено: 7 щендера ще има Книжният пазар на пл. Славейков

Снимка: Столица.bg

Визията на прeместваемите обекти ще бъде одобрена от Експертен съвет към НАГ

Седем щендера или сергии ще има на емблематичния Книжен пазар на площад "Славейков" в центъра на София, научи Столица.bg. След повече от година и половина, от отварянето на ремонтираната централна улица "Граф Игнатиев" пространството е стои незавършено и като петно на "Израждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в ЦГЧ на София - Зона II".

На вчерашната сесия на СОС бе одобрен доклада с общата схема за поставяне на преместваеми обекти на временен пазар КИЦ "Славейков", площад "Славейков", район Средец. Именно това раздвижване дава надежда, че през пролетта на "Славейков" отново ще заработи Книжния пазар и отново ще привлича столичани и гости на София.

Общински съветник пита за връщането на книжния пазар на "Славейков"

Според одобрената обща схема, по предложение на собственика на площада - общинското "Пазари Запад", ще има и покритие на временен пазар на площада, но в контекста на новата визия на пространството. Както е известно, доста неодобрение и забавяне имаше при реконструкцията на Зона II заради проектите на арх. Панталеев от АДА.

Както беше премахната "водната стена" на пл. "Гарибалди", след гражданско неодобрение, така и проектът за Книжния пазар претърпя корекции. Но приемането от СОС на общата схема е сериозен напредък във възстановяването на емблематичния Книжен пазар.

Анкетата на Столица.bg: Столичани искат Книжен пазар на "Славейков"

В момента се разработва визията на щендерите на търговците. Ще има типов проект, който ще бъде съобразен с общата визия на пространството. Проектът трябва да бъде одобрен от Експертен съвет на НАГ. Преди време е имало предложение пазарът да бъде под шатра, но вариантът е бил изключително неподходящ за центъра на София и е отхвърлен.  

Общата схема е съгласувана и с кмета на район "Средец", както и е получила одобрението на експерти и организации.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонт на "Ал. Стамболийски" и подмяна на хидрант спират водата в......

В два столични квартала живеещите утре, 5 март, петък, ще бъдат временно без вода. Водоснабдяването ще бъде прекъснато&n...

Прочети още keyboard_arrow_right