menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Римската стена

Старата стена или познатата като Римска стена в София няма нищо общо с римското наследство. Според запознати, това е османски градеж. Построена е вероятно през началните векове на османското господство.

В монета стената се намира на едноименната улица – „Стара стена“ – в столичния квартал Лозенец. Тя е във формата на квадрат. Съществуват няколко теории за предназначението на стената. Предполага се, че е играла ролята на надгробна постройка. Вероятно е била в памет на някой починал богат турчин.

На времето се е намирала в турските гробища. Преди Освобождението те били разположени на това място. Според друга информация, това е идентифицирало мястото, на което е била служена молитва преди заминаване за божи гроб. Тази теория е една от вероятните, тъй като около стената имало големи камъни, които помагали на тръгващите на хаджилък да се качат на конете си.

Стената има характерен османски градеж, наречен клетъчен. Той представлява положен камък в клетка, изградена от тухли. Открояват се два отвора, наподобяващи прозорци с изградена ниша между тях. Най-отгоре има тухлен зъбчат корниз.

Старата стена била съвсем самотна в началото на 20 век, тъй като там са били покрайнините на града. През 1957 г. започва реставрация на Старата стена, след което я обявяват за паметник на културата. В момента съоръжението се намира в пределите на квартал Лозенец и  е неделима част от пазара с името „Римска стена“.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама