menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на БНБ

Сградата на БНБ е изградена в периода 1934 -1939г. Това е третата сграда, в която се помещава институцията. Проектът й е изработен от най-уважаваните за това време архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов. За строежа са наети немски технически ръководители и фирми.

Сградата разполага със седем етажа, три от които са под земята. Тя става поредната красива сграда в столицата след тези на Съдебната палата и Министерството на войната. Специалистите са категорични, че тук нищо допълнително не може да бъде поставено след всичко, което са направили двамата архитекти. Строителните и декоративните материали са били оценявани от тройна комисия, която гарантирала качество и основание да бъдат използвани. Уникална е и симбиозата между модерната и авторитетна сграда на БНБ със сградата на Буюк джамия. Архитектите дори не помислили да съборят джамията и майсторски я съчетали с банката.

През 70-те години на миналия век сградата е обявена за паметник на културата. До момента нищо не е пипано по сградата. Всичко е автентично, предприемани са само освежаващи ремонти. Салонът в гишетата за работа с клиентите се намира на първия етаж. Там е и трезорът, който позволява всеки желаещ да използва личен сейф срещу заплащане.

На вторият етаж на сградата е обособен „Бел етаж“ или представителен етаж, където се намират кабинетите на шефовете на банката и заседателните зали. Интересен е фактът, че кабинетът на управителя на БНБ е останал във вида си от 1939 г. Пазят се везните, с които се е мерило златото до 1997 г., както и банкнота с номинал 50 000 лв.

На този етаж е постоянната експозция на БНБ, разкриваща историята на БНБ. Изключително интересно е да се види как е изглеждало бюрото на един банков служител от 30-те години на миналия век. На него са подредени традиционните неща, с които си е служил – пишеща машина, телефон, сметачна машина, папки и касови дневници, писалки.

Так е разположен и уредът за сечене на монети, на който всеки посетител може да опита сам да мине през всички етапи на изготвяне на една монета. От 1999 г. насам на вниманието на посетителите е и постоянната експозиция, проследяваща историята на парите по нашите земи.

Красиви са и витражите в сградата, някои от които направени от Дечко узунов и Иван Пенков. Входната врата на сградата е с изображения на стариини монети.  

 


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • placeпл. „Княз Александър I“ 2, 1000 София

Времето в София

Въздухът в София

Реклама