menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Финансистът, търговецът и банкерът Евлогий Георгиев, изпълнявайки и волята на своя брат Христо, дарява терен от 10 200 кв. м, както и 6,8 млн. златни лева за издигане на сграда и издръжка на Висше училище в София.

През 1906 г. се обявява конкурс за изготвяне на проект за сграда на Софийския университет. Конкурсът печели архитект Анри Бреасон от Франция. Проектът на френският архитект е предвиждал издигането на 10 сгради, съчетани в ансамбъл. Те трябвало да заемат сегашния терен на университета, мястото на Народната библиотека – там е бил царския манеж и на терена на докторската градинка. Този проект не бил осъществен заради лошото състояние на държавата в следствие Първата световна война.

През 1920 г било възложено на  арх. Йордан Миланов да промени проекта и да се ограничи в планирането на една сграда. Работата по новия проект започва през 1924 г. Арх. Миланов влага всички сили в осъществяването на своя проект. Умира буквално на строежа през 1932 г.

През 1934 г сградата на университета е готова и осветена с тържествена церемония. Монтирани са бронзовите фигури на благодетелите на Софийския университет Евлогий и Христо Георгиеви, изработени от скулптора Кирил Шиваров. Украсата на сградата е изработена от екип от скулптури -  Михайло Парашчук, Любен Димитров и Любомир Далчев.

През 1940 г. се предприема разширяване на сградата. Проект на новите две крила изработва арх. Любен Константинов. Южното крило се строи до 1952 г, а строежа на северното приключва през 1985 г.

Първоначалният проект на сградата на Софийския университет, дело на французина  Бреасон е изобилствал от ренесансови форми. Ректоратът е трябвало да има само представителна функция. Арх. Миланов подхожда по- практично към проекта и прави съществени промени по фасадата, залагайки на монументалната пластика. Увеличава броя на помещенията на 75 от 39 и създава голяма аудитория.

По време на бомбардировките 1943-44 г. са унищожени стъклописите. С възстановката им се заема проф. Дечко Узунов.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама