menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Драгалевски манастир "Св. Богородица Витошка"

Mанастирът"Св. Богородица Витошка", разположен в подножието на Витоша, е на една ръка разстояние от столичния квартал Драгалевци.

За него информация се появява първоначално във Витошката златопечатна грамота на българския цар Иван Шишман. От нея става ясно, че манастирът е основан по времето на цар Иван Александър и е един от многото, построени в 14 и 15 век около София и получили името "Софийска Света Гора".

Обителта се радвала на щедрите дарове на двамата владетели, а населението започнало да го нарича „царски“. Манастирът бива опожарен през 1382 г., след като турците завладели София.

Възстановен е през втората половина на 15 век. Това се случва през 1476 г. от  боляринът Радослава Мавър. За това свидетелства надпис на входната врата на зографската църква, както и портретите на болярина, съпругата му Вида и техните двама сина Никола и Страхил. Манастирът е играл ролята на важен книжовен център в Софийския регион. Там е имало и килийно училище. Бил е своеобразен център на Софийската книжовна школа.

Обителта е била един от центровете на борбата за освобождение. От него е запазена само църквата, от 15 век. В нея има два слоя стенописи. На свода е разположена огромна композиция „Страшния съд“.  През 1868 г. са издигнати наново манастирските сгради.

Това е един вид общност на църква и сгради, изпълняващи жилищна и стопанска дейсност. Иконостатът на манастира е изработен от софийски майстори, работили в края   на 18 век. Някои от иконите са зографисани от Никола Образописов.В периода 1871-1872 г. Левски често е отсядал в манастора докато е работил по основаването и органзиране дейността на софийския комитет.

През 1932 г. към църквата е добавен нов наос. Сега Тя е паметник на културата. Манастирът в момента е действащ, но не предлага настаняване на туристи и храна, само кафе и безалкохолни.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама