menu close
20° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

2011 е годината на откриване на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Стотици са събитията, включени в програмата му за времето от неговото откриване.

Сградата, в която се помещава музея, е построена през 1916 г и е със статут недвижима архитектурна културна ценност с местно значение. Предствлява неразделна част от комплекса "Софийски Арсенал".

В началото сградата е била склад и работилница за амуниции за артилерията. До края на Втората световна война там се намира щабът на Школата за запасни офицери. В периода 70-те години на миналия век до 2003 се използв аот Националната галерия за приложно изкуство.

През 2011 г завършва първия етап от реконструкцията на сградата на Софийски Арсенал, който обхваща изцяло пространството на първия етаж, пригодено за изложби.

При реконструкцията на сградата е спазено изискването да се запазят всичките й архитектурни достойнства.

През 2015 и 2016 г стартират нови проекти. „Автобиография“ е един от тези проекти, който се съсредоточава върху документирането на съвременното изкуство. Цели се популяризиране на произведения и автори, оказали решаващо въздействие върху българското изкуство от 90-години на минали век до момента.

„Пространство – Публика“ прави ефектни визуализации, касаещи сградата на Музея за съвременно изкуство, трансформацията, историята й, както и посетителите й.

 “Театър в музея” пък набляга на инициативата за въвеждане на театъра в залите на музея. Така той ще бъде обогатен с нови идеи и енргия за живот.

Чудесна е инициативата в сряда в 13 ч., всяка седмица, почитателите на изкуството да осъществят среща с куратора на актуалната изложба, както и с участниците в нея.

Музеят работи от вторник до неделя, а почивни са дните – понеделник и Коледа, Нова година, Великден и официалните празници в България.

 Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone0879 83 40 30
  • access_timeвт-нд 10:00 - 18:00
  • placeСофия, бул. Черни връх 2

Времето в София

Въздухът в София

Реклама