menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Гробът на Иван Вазов

Колкото и невероятно да ви звучи, гробът на патриарха на българската литература се намира в центъра на столицата. Той е разположен в градинката зад църквата „Св. София“. Той е там от 1921 г. Ролята на паметник играе една витошка морена.

Според запознати, точно на нея се спирал и си почивал при разходките си до Златните мостове. Още приживе великият писател е избрал мястото, на което да бъде погребан. Най-важното било да вижда Витоша.

Гробът е изключително скромен. Определено, трудно би предположил човек, че там лежи великият Вазов. Падащите клони на една върба допълват декорацията на мястото. Специалисти определят гроба на Вазов като паметник с огромно монументално и сакрално значение за столичани и за всички, прекланящи се пред достиженията на българската литература.

Пред самата църква „Св. София“ се намира паметникът на Вазов, На Паисий, на Самуил, Борис Христов и др. Любопитна подробност е, че морената за гроба на Вазов е била пренесена в трудни времена, когато столицата не е имала кмет.

Съвсем накратко ще споменем, че Иван Вазов умира на 22 септември 1921 г. Целият град е покрит в траурни знамена. Народът скърбял за загубата. По искане на министър Омарчевски, сърцето и мозъкът на Вазов са балсамирани. На поклонение при патриарха на българската литература идва и цар Борис III. Писателят е изпратен към вечния си дом със 101 топовни гърмежа. Хората, прекланящи се пред тленните му останки не спирали да прииждат.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • placeул. „Париж" 2, 1000 Център, София

Времето в София

Въздухът в София

Реклама