menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Паметник на Одринската епопея

Паметникът на Одринската епопея е разположен в градината до църквата „Свети Никола“, ограден от столичните улици „Пирот“, „Опълченска“, „Цар Симеон“ и „Брегалница“.

Още през 1912 г. се появява идеята да бъде изграден такъв паметник. От 1913 до 1928 г. се събират 220 000 лв. за издигането на паметника. Същата година започва сттроителството му. Завършен е през 1931 г. и струва 438 000 лв. Допълнителните средства се събират по време на изграждането му.

В Деня на Независимостта е откриването на паметника. Монументът е посветен в частност на загиналите от бившия 58 пехотен Одрински полк по време на Балканската война, но символизира уважението на народа към героизма на всички опълченци при обсадата и атаката на Одринската крепост.

Монументът е оформен като пирамидален обелиск със статуя на опълченец, облечен с шинел, калпак, раница, паласка, с пушка в ръце. 12 метра е височината на паметника. Проектът и строежът са осъществени от скулптора Тома Делирадев. Статуята е изработена от бял врачански камък, а обелиска – от владайски гранит. Отпред има бронзов медалион с бронзов лавров венец около него. Под надписа:  „В памет на Одринската епопея (1912-1913 г.) и падналите опълченци” е поставен бронзов барелеф с опълченската атака на кавказ табия. Имената на опълченците от 58 пеши Одрински полк при Кавказ табия, Демир Капу и Каик табия са изписани на източната, северната и южната страна. На западната страна на монумента е изписана част от акта, който е закопан в основата на паметника.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама