menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Паметник на Стефан Стамболов

В градинката „Кристал“, предпочитана за срещи и разходки на много поколения столичани, се намира паметника на Стефан Стамболов.

Голяма част от младото поколение недоумява защо точно там се намира тази странна разсечена глава. Паричната е една и основателна. Точно на това място на 3 юли 1895 г. Стамболов е бил съсечен. Зверството е извършено от македонски комити, използвали ятагани. Те искали да отмъстят за смъртта на бившия съратник на Стамболов Коста паница. Паница е бил екзекутиран заради участието си в опит за военен преврат с помощта на Русия. Независимо от тежките поражения, Стамболов се бори за живота си в продължение на дни.

Стефан Стамболов е роден в Търново и расте сред революционни идеи. Той е един от ръководителите на Старозагорското и Априлското въстание. Председател е на Народното събрание през 1885 г. Изиграва огромна роля за стабилизирането на България след преврата през 1886 г. и откъсването й от Руското влияние. Основател и ръководител на Народнолибеалната партия. Министър-председател от 1887 до 1894 г.

Паметникът на Стамболов е издигнат през 1995 г., когато се чествала 100 годишнината от смъртта му. Авторите  на монумента са Иван Славов и Александър Стефанов. Разцепената на две глава е символично изображение на трагичната смърт на държавника. На постамента има плоча с подписа на Стамболов. Днес това е мястото, на което всеки родолюбец може да осъзнае колко е важно да се защитават интересите на народа.

 


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама