menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Паметник на загиналите във войните за Национално обединение от Горна Баня

В парка до Минералната баня в столичния квартал Горна Баня е разположен един малък военен паметник. Той има формата на пирамидален обелиск.

Паметникът е издигнат в памет на загиналите мъже от Горна Баня, които служили в редиците на българската армия, сражавали се в трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна.

На всяка една от четирите страни на обелиска са направени надписи, които включват имената на падналите в бой или от болести воини с точната дата и мястото на смъртта им.

Паметникът е издигнат в периода 1920 – 1925 г. Намира се средата на малко кръгло площадче в парка. Около него има наредени пейки. Хората от квартала са свикнали да си почиват там. Мястото е удобно за майки с малки деца, тъй като е изолирано от автомобили и децата могат да играят спокойно. Съвсем наблизо се намира спирката на автобус 260, който свързва квартала с центъра на столицата. Ако не сте от града, пристигайки с автобуса, лесно ще намерите военния паметник, както и Минералната баня, която е изключително красива, но за момента неизползваема и очакваща реставрация.  


Галерия

За контакти

  • languageСофия, кв. Горна Баня

Времето в София

Въздухът в София

Реклама