menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Булевард „Витоша“ в София

Няма българин, който не е знаел за столичния булевард „Витоша“ или по народному - „Витошка“. Едни я определят като основна пътна артерия на София, друга като улица с най-скъпите магазини.

Една част от булеварда е пешеходна зона - между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“. Преди Освобождението бул. „Витоша“ е нерегулирана улица и носела име „Джебел Витош сокаги“. Сегашното си наименование улицата сеил през 1883 г. Основание за това име е Планината към чието лоно вода улица. В годините 1901-1904 улицата се казва „Генерал Гурко”. Следват имената „Царица Йоана”, „Йосиф Сталин” до 1961 г., когато отново се връща към името „Витоша“.

След Освобождението по улицата е само едно дневно къщи с малки дворове. В източната част на страната се намират някои по-големи сгради. На това място, на която се намира сега Богословският факултет, на ъгъла на бул. „Витоша” и пл. „Света Неделя” преди Освобождението е бил разположен на Хаджи Коте Иванов - баща на Йорданка Филаретова и Димитър Хаджикоцев / кмет на София от 1878 до 1883 г. /. На мястото на хана се издига по-късно един от първите два пъти дневно. Този хотел остава в историята с това, което е Иван Вазов.

Улицата е определена като булевард през 80-те години на 19 век. Извадете една и съща двуетажна и триетажна сграда, след солидни обществени сгради, някои от тези, които се търсят в жилищни сгради на повече етажи.

Годините по-късно, през 90-те години на миналия век, „Витоша“ се превръща в най-авторитетната търговска улица в столицата и е налице място в класацията на най-скъпите европейски улици.

Днес по бул. „Витоша“ разполага с много пъстра кафенета и екстравагантни бутици.

 

Снимки: Столица.bg


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама