menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Площад „Македония“

Столичният площад „Македония“ е разположен на значимо кръстовище в центъра на София. Тук е минавал хендекът (канавка) в миналото, по-точно преди Освобождението. Мястото, което играело ролята на проход там, се наричало Халка порта (Халкалъ капусъ). В западна посока от него били разположени гробища.

В социалистическо време до 1989 г. площадът се нарича „Димитър Благоев“.

Около площада преминават някои основни булеварди като булевард „Христо Ботев“, булевард „Македония“ (познат като Княжевско шосе в миналото) и улица „Алабин“.

Няколко трамвайни линии преминават през ключовото кръстовище. Наблизо се намира и известното кръстовище Петте кьошета. Недалеч е Дебърската градина. Тръгвайки по ул. „Алабин“ можете да достигнете до булевард „Витоша“, а по булевард „Македония“ се стига до площад „Руски паметник“.

На площад „Македония“ са разположени сградите на Изпълнителна агенция „Пътища“ и КНСБ, съвсем близо се намират Министерството на земеделието и Българската стопанска асоциация. Тук е бил разположен и Софийския цирк, който през 1983 г. изгаря.

Площадът дълго време играе ролята на място, от което могат при нужда да се извикат хамали, строителни работници, товарни и пасажерски таксита.

Днес на площада се издига модерна стъклена бизнес сграда. Тя е на различни нива, като най-високото е на 20 етажа. В приземния етаж са разположени магазини и заведения за хранене. В сградата има библиотека и много зони за забавления и почивка. Има паркинг на 6 нива.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама