menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Докторската градина

Докторската градина е един от столичните паркове. Разположена е между улиците „Оборище“ и „Шипка“. Буквално е залепена на гърба на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Градината носи името на паметника, който е издигнат в нея в чест на загиналите лекари, участвали в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. при боевете на Шипка, Плевен, Пловдив и с. Мечка.

В самото начало планът предвиждал около паметникът да има оформен кръг, а той да е своеобразен център на градината.  Двете главни алеи се пресичали под формата на кръст. Този мотив се повтаря в умален вариант в получените четири пространства, разделяйки терена на 16 мини парцела. На практика, това е първият опит в страната една малка градина да бъде планирана в пейзажен англо-китайски стил.

Години след това Докторската градина става университетска ботаническа градина по настояване на Висшето училище в София. От 1900 г. до 1934 г. градината се управлява от първият висшист в страната, учил паркоустройство в Париж – Христо Михов. Той създава и алпинеума.

През 1936 г. се прави ново преустройство на градината за обществено ползване. Уедряват се пространствата, и се опростяват пейзажните алеи, които позволяват откриването на уникални гледки към декоративната и храстова растителност. Картотекират Докторската градина като един от първите паметници на градинско-парковата култура в страната. В нея се съхраняват 13 иглолистни и 52 широколистни вида, над 30 вида храсти, около 20 вида перенни и много летни цветя. Градината е с индивидуален облик, завидна композиционна завършеност и с изключително богатство и разнообразие на декоративните видове


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама