menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Княжеска градина

Княжеската градина се намира в центъра на София. До Освобождението на това място имало ливада, която често била наводнявана от Градската бара. Когато през зимата теренът замръзвал, софийските дипломати и първенците в столицата се пързаляли с кънки там и си правели увеселения.

Княз Батенберг дава идея на градският градинар Карл Бетц на този терен да се направи овощна и зеленчукова градина, но след десет години се превръща в ботаническа градина. През 1887 г. княз Фердинанд I възлага на градския градинар от Пловдив Л. Шевалас да реконструира алеите, да издигне остъклени павилиони за цветя и да направи Ботаническата градина по-богата. Идва и австрийския градинар Й. Келерер, който оформя голям алпинеум, който съдържа хиляди редки видове растения.

Царска детска градина се изгражда на това място през 1936 г. Тя разполага с басейн, лабиринт, детски театър за 600 зрители, медицински пункт, цветен кът и алпинеум. В южната страна на градината се обособява зоопарк, който остава там до 80-те години на миналия век.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама