menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Национален парк „Витоша“

Парк Витоша е първият парк не само в България, но и на Балканите. Получава статута Национален парк през 1934 г., а през 2000 г. става природен парк. Той е с площ 27 079 хектара, на които се намират два резервата - „Бистришко бранище” и „Торфено бранище”. 

В парк Витоша се намира и най-дългата пещера в страната -  пещерата Духлата. Тя е дълга 18 км, от които 15 са проучени. В рамките на парка са разположени Драгалевският манастир „Света Богородица Витошка” (ХІV в.) и Кладнишкият манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Боянската църква е точно на границата.

Парк Витоша има богата растителност, разнообразна безгръбначна фауна, над 200 вида птици, разнообразни представители на бозайниците.

Изключително интересни са каменните реки (морени). Каменната река в местност Златните мостове е любимо място за кратки екскурзии сред природата. Най високият връх на Витоша е Черни връх. Най-дългата река в Югозападна България – Струма – извира от Витоша. През 1952 г. в местностите Балабановец и Киселище е създаден Дендрариума. В него могат да се видят повече от 350 вида български и чужди дървета и храсти. Освен многобройните алеи, чешми и беседки, две езера, маси и пейки, там е направена и Ботаническа алея за незрящи с дължина 610 м.

Парк Витоша е и предпочитано място за практикуване на зимни спортове. „Алеко“ и „Конярника“ са двата ски центъра на Витоша.

Столичани и гости на столицата обожават да прекарват свободното си време сред природата на Витоша.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама