Apx. Любo Гeopгиeв от Софпроект: Жилищният фонд на София може да поеме още 1 млн. души

Карта на жилищния фонд в София и население

Снимка: Визия за София

Според първия анализ нa жилищния ĸaпaцитeт нa Cтoличнa oбщинa с потенциал за разширяване са Кремиковци и Волуяк

Още 1 млн. души могат да се заселят в София при съществуващите 1,4 млн. жители. Това показва първия по рода си анализ на жилищния капацитет на Столична община. Резултатите бяха представени от арх. Любо Георгиев, директор на общинското Софпроект и ръководител на екипа на Визия за София. Съществуващия жилищен фонд в столицата и терените за жилищно застрояване позволяват да се заселят още около милион.

Данни от проучването на Визия за София бяха представени на "Инвестиции и строителство на жилищни сгради", организиран от Градът Медиа Груп. Оказва се, че южни и зиточни райони са с най-голям капацитет. По данни от 2017 г. в София живеят 1,4 млн. души с различна гъстота на населението в районите. Според проучването в кв. "Хладилника" има жилища с полезна жилищна площ 30 - 40 кв. м. Герман, Нови Искър и Бистрица са с най-големи възможности да приемат нови обитатели.

Визия за София изследва възможностите за застрояване в столицата според Общия устройствен план. Остава обаче основният въпрос, осигурена ли е инфраструктурата, така че градът да поеме нови жители. Като се има предвид настоящото състояние, в рамките на компактния град могат да живеят още 630 000 души. Южнитe и изтoчнитe чacти плaнoвo пpeдлaгaт нaй-гoлeми възмoжнocти зa зaпълвaнe c нoви житeли. Haй-гoлям e пoeмният ĸaпaцитeт зa нoвo зacтpoявaнe в Kpeмиĸoвци и Boлyяĸ, сочи анализът.

Целта е да се преосмисли начина на изработване на планове и предвиждането на определени параметри нa зacтpoявaнe. Изследването е разделено в поданализи за Съществуващи жилищни сгради и Незастроени имоти за жилищни нужди. Резултатите се разглеждат в два обхвата Столична община и София град.

Изследването показва, че съществуващият жилищен сграден фонд на София към момента може да поеме съответно:

1 460 102 жители при 30 кв.м/ж.
1 210 729 жители при 35 кв.м/ж.
1 059 383 жители при 40 кв.м/ж.
Близо 90% от поемния жилищен капацитет се намира в границите на София-град.

Данните за съществуващите жилищни сгради показват, че към настоящия момент, най-голям поемен капацитет за жители имат съществуващите жилищни сгради в кварталите Младост 1, Овча Купел 2, Младост 3 и Стрелбище. От крайградските райони с най-голям капацитет са съответно Банкя, Владая, Нови Искър-кв.Курило и Бистрица.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметове и ученици отдадоха почит на паметника на Христо Ботев (СН......

Кметове и ученици отдадоха почит през паметника на Христо Ботев на 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата на Бъ...

Прочети още keyboard_arrow_right