Арх. Любо Георгиев: В София има над 1400 обекта културно наследство, само 800 са декларирани

Арх. Любо Георгиев: В София има над 1400 обекта културно наследство, само 8

Снимка: Визия за София

Бившият шеф на общинското Софияплан обясни за грешки в системата и съборената сграда на бившето посолство на Хърватия

Над 1400 са обектите недвижимо културно наследство В София и само 800 от тях са декларирани, което означава, че присъстват в списък и поради някаква причина са там. Така коментира арх. Любомир Георгиев, бивш директор на общинското Софияплан и един от авторите на стратегията Визия за София, пред БНТ ситуацията със събарянето на стари къщи с историческа и културна стойност. 

За много от обектите няма режими и не са обявени. На практика не знаем защо и с какво са ценни, по какъв начин трябва да се опазят и какво може да се прави с тях. Така коментира той съборената преди дни сграда на бившето посолство на Хърватия в район Оборище, която носи духа на Стара София.

Визия за София претвори столицата в макет под купола на Ларгото (СНИМКИ)

Срутената къща взриви фейсбук от недоволството на софиянци. Арх. георгиев обясни, че само 600 от 1400-те обекта са с обявен статут.

Според него причините за това, разрешението е дадено от администрацията на район Оборище и председателя на СОС Георги Георгиев започна проверка, са поради грешките и проблемите в цялата система за опазване на културното наследство – от процеса на изследване кои обекти са ценни и да бъдат обявени, до това да бъдат опазени.

Любо Георгиев, който сега е в Сдружение за градски политики коментира, че има „голяма каша“ с документацията на обектите. Част от нея е в хартиен формат и това пречи за осмислянето кое е ценно, както за обществото, така и за специалистите. Невидимостта на данните спомагат да бъдат по-лесно манипулирани.

Специалистите в  Националния институт за недвижимо културно наследство местят папки, преписки и картончета вместо да се занимават с оценка, деклариране, вписване на режими на сградите с културна стойност.  И всичко това е заради остарялата система.

Архитектът е категоричен, че процесът трябва да е свързан с дигитализация на цялата информация, която се отнася за един обект. Както е известно главният архитект на София Здравко Здравков и екипът му направиха предложения с актуализация на изисквания за запазване духа на Стара София на цели зони в центъра на града. Очаква се документът да бъде одобрен от Министерство на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Смениха директора на ДНСК, инж. Лиляна Петрова се връща на позици......

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова от длъжността началник на ...

Прочети още keyboard_arrow_right