Арх. Здравко Здравков: До края на годината ще приключат процедурите по отчуждаването на трети градски ринг

-

Снимка: Stolica.bg

Районите „Витоша“, „Триадица“, „Студентски“, „Лозенец“ и „Панчарево“ са рекордьори по издадените разрешения за строеж, каза главният архитект на Столична община Здравко Здравков по време на имотния форум BalRec. Той отбеляза, че катализатор на инвестиционен интерес е развитието на публичната инфраструктура и най-вече трасето на столичното метро.

Квартали по протежението на третия лъч на метрото като „Левски Г“, „Овча купел“ и „Сухата река“ вече са достигнали пиковите нива от 2008 г. От квартал „Сухата река“ вече дори има жалби за презастрояване, каза Здравков. Според него се създава трайна тенденция инвеститорите да търсят проекти, които се намират на 400 до 600 метра от спирки на метрото.

Главният архитект на София очаква през следващия програмен период между 2021 и 2027 г. инвестициите в столичното метро да провокират интерес в районите „Левски Г“, „Слатина“ и НПЗ „Къро“, където има компактна държавна собственост. Около 200 хектара в тези райони е притежание на министерствата на образованието, културата, младежта и спорта и отбраната. „След развитието на метрото тази територия и промишлените зони около „Слатина“ ще претърпят своя катарзис“, смята Здравков.

Между 2015 и 2020 г. в София са изградени между 15 хил. и 20 хил. жилищни единици. „Притеснителното в пазара е, че жилищният сегмент е основен и единственото обяснение е, че хората намират котва за депозитите си в имоти в София“, каза главният архитект. Той допълни, че през последните години столицата е привлякла големи инвеститори от цялата страна, които създават непрекъсната спирала на развитие.

„Довеждането на хора в града създава инвестиции, които на свой ред привличат нови хора и още инвестиции. Стига се до недотам здравословен процес на концентрация на население. За последните 10 години София се е увеличила с около 13 500 души. Но механичният прираст, който преди десетина години беше значително по-голям, през последните години е между 3000 и 4000 души годишно“, отбеляза Здравков.

Според главният архитект влиянието на публичната инфраструктура е значителен фактор за стойността на имотите. Той очерта някои от следващите стъпки на Столична община за развитието ѝ. Булевард „Рожен“ е изцяло отчужден и стартират процедури по търгове за строителство, общината е придобила собственост и върху булевард „Илиянци“, който е продължението на незавършен пътен възел на Северната скоростна тангента. „Така имаме обезпечени три връзки със Северна скоростна тангента – бул. „Рожен“, продължението на бул. „Илиянци“ и продължението на Източната тангента. Това ще промени трайно градската логистика заради близостта до Северната скоростна тангента и добрата връзка с четирите контактни магистрали“, смята главният архитект.

До края на годината ще приключат процедурите по отчуждаването на трети градски ринг – трасето на бул. „Тодор Каблешков“ от ул. „Луи Аайер“ до бул. „Черни връх“ и бул. „Филип Кутев“ покрай „Черни връх“, зоопарка до „Симеоновско шосе“.

"Все повече хора се ориентират към места с пешеходен и безопасен достъп. Концепцията за 15-минутен град спечели втори мандат на кмета на Париж Ан Идалго. Това е обща европейска политика в рамките на 15 мин да се осигурява цялата необходима социална, здравна, развлекателна инфраструктура и градски паркове“, изтъкна Здравков.

Главният архитект на столицата каза още, че зоните с качествена среда и близост до обекти на социалната инфраструктура и градски паркове ще запазят пазарната си стойност. В новата Програма за София, която е качена сайта на Софияплан за обществени консултации до 1 ноември, се променя начинът на финансиране на проектите, като ще се търси финансиране на принципа на партньорски проекти, съобщи главният архитект.

„Столична община си е поставила 14 стратегически цели, обслужени от 102 мерки, които като заработят в синхрон, ще дават повече точки на класираните проекти през следващите години“, каза Здравков. Все още няма методика за класиране от МРРБ, предстои планът да бъде приет от Столична община през ноември и да бъде внесен в регионалното министерство, уточни той. Новото за следващия програмен период е, че финансиране ще могат да получават проекти, създадени от представителите на бизнеса, на неправителствени организации, предвидена е и възможност за партньорства между общините. "Крайната цел е подобряване на средата, а не само на общата визия на града“, каза Здравков.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 27 Гласове)
 • В България с роднини (27%, 13 Гласове)
 • На почивка в България (2%, 1 Гласове)
 • В чужбина (8%, 4 Гласове)
 • На работа съм (4%, 2 Гласове)
 • Не съм решил (4%, 2 Гласове)
Общо гласували: 49 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ФЖМК на Софийския университет проведе докторантски семинар...

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет проведе ежегодния си Докторантски семинар &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right